Verslagen Heren 1 (36 holes)

29 maart 2015, Golfclub De Haar.

In de weken voorafgaande aan de competitie hebben we goed getraind en is er dankbaar gebruik gemaakt van de lesvouchers. Kortom, we waren er klaar voor en hadden er zin!
Kick-off
Naarmate de wedstrijddag naderde nam echter de bezorgdheid omtrent het weer voor de 29ste ernstige vormen aan. Storm en een flinke hoeveelheid regen zou ons ten deel gaan vallen. Nu ligt golfbaan De Haar fraai verscholen tussen eeuwenoude bomen, maar helaas nog zonder bladeren dus de beschutting tegen de harde wind viel wat tegen. In de ochtend viel het tot een uur of elf nog wel mee met de regen, maar daarna zou Pluvius zich ernstig laten gelden. Langzaam maar zeker werd de baan zachter, natter en daardoor ook zompiger. Daarover later meer.
Lunch
De lunch bood ons gelegenheid om weer wat op te drogen.  Prima lunch, uiteraard inclusief de onvermijdelijke kroket. Leuk dat Jan Vollebregt ( met dochtertje) en Eddy Langkamp mee lunchten en de moeite hadden genomen om ons te komen ondersteunen in deze barre omstandigheden. De warmte van het clubhuis ontnam ons echter de lust om aan de singles te beginnen. Desalniettemin met droge kleren en  een vers regenpak om het lijf,  weer de tassen onder het afdak vandaan  gehaald en op naar de eerste tee voor de singles. Met z’n allen onder een grote parasol en maar wachten op het sein om af te slaan.  Het arme dochtertje van Jan stond te rillen van de kou en dus nam Jan het enige juiste besluit; op naar huis!
Singles
Ik had het nog niet gemeld, maar we hadden in de foursomes een 6-0 voorsprong genomen dus 2 single partijen winnen en de buit zou binnen zijn. Gedurende het wachten op onze beurt zagen we de waterspiegel rondom de eerste tee aardig stijgen, hetgeen niet veel goeds beloofde voor de rest van de baan. Zelf startte ik als laatste single en dat was ook voor Eddy het sein om af te taaien. Leuk dat jullie er waren heren en kleine dame!
Ons angstige vermoeden omtrent de toestand van de baan werd al snel bewaarheid. Alleen op de verhoogde plekken in de baan was nog een redelijk droog plekje te vinden. Het vrije droppen werd daardoor na elke slag weer een behoorlijke uitdaging. Zie maar eens een droge plek te vinden in een moeras. Al snel had de baan namelijk het uiterlijk van een grasveld met greppels gevuld met water. De spelers van De Haar ontpopten zich echter als een uitstekend gastheren en zorgen voor warme chocolademelk en koffie bij de turn tijdens de foursomes en in de middag staan ze bij de turn klaar met een broodje worst, haring en Korenwijn. Hulde!
Nee, leuk was het ondanks de goed zorgen van onze gastheren allang niet meer. Gelukkig had ik na 11 holes de buit binnen en kon ik naar binnen. Mijn teamgenoten hadden de pech om nog wat holes te moeten spelen op het moeras van De Haar.
Winst
Onze worsteling werd uiteindelijk beloond met een 16-2 zege. De eerste winstpartij was in de knip. De Batouwe won met 14-4 van de Efteling en is dus een team waar terdege rekening mee gehouden dient te worden. Op naar het Paasweekeinde zonder competitie en weer langzaam in de “mood” komen voor onze match tegen GVN 1 op golfbaan Harderwold.


12 april 2015, Golfbaan Harderwold (GVN).

Allemachtig dat zijn toch geen tijden voor de zondag! 05:45 uur opstaan om een dagje te golfen! Met golfmaatje Edwin om 06:45 uur afgesproken op P+R Zoeterwoude om samen richting Harderwijk te rijden. Iets voor achten komen we aan en regel ik maar direct de administratie onder het genot van een kop koffie en een appelflap.
Foursomes
Het is om 09:00 uur nog fris als gevolg van een koude wind, maar het is droog en er schijnt zelfs een waterig zonnetje. Onze tegenstander de Efteling acht zich bij voorbaat kansloos tegen ons en dat zit mij niet lekker. Het blijft golf en ondanks een verschil in handicaps in ons voordeel, kan het in matchplay alle kanten op gaan. Helaas zou ik daarin gelijk krijgen!
Harderwold is een leuke baan, maar wat waren de greens op de eerste holes verschrikkelijk slecht. De bal stuiterde alle kanten op en de gelukkigste zou het beste putten. Na 2 holes sta ik met Edwin dan ook 2 down. Op hole 4 maakt onze tegenstander een fout bij het afslaan en ontstaat er een discussie waarbij ik duidelijk aangeef hoe ik erover denk en dat golf een aantal spelregels kent die niet voor niets zijn opgetekend. De tegenstander vindt dit overdreven en vindt het belachelijk dat ik de regels strikt hanteer. Huh?  Ik erger mij kapot, maar Edwin blijft de rust zelve en weet mij weer tot bedaren te brengen. We winnen de pot uiteindelijk met 3/2 en ook onze andere teamgenoten winnen hun match. Met 6-0 de lunch aanvangen geeft altijd een prettig gevoel.
Lunch
Ja ja, ook op Harderwold ontbreken de kroketten niet en hebben we voldoende tijd om lekker relaxed te lunchen.  Ook nu hebben we weer twee winstpartijen nodig voor de winst. Batouwe speelt tegen De Haar en staat na de foursomes met 4-2 voor en zijn daarmee dus ook op koers. Nog even wat ballen putten, voor wat het waard is, en we gaan op voor de singles.

Singles
De Efteling had de mogelijkheid om wat te wisselen in de opstelling hetgeen ertoe leidde dat ik een andere tegenstander kreeg dan in de ochtend. Gelukkig een heel plezierige tegenstander en hij speelde zeker niet slecht. Ik wel en daardoor ging de score op en neer. Een hole halveren met een 9 zegt echter genoeg over mijn niveau van die middag. Helaas had ik wat last van een shank virus en miste ik het gevoel op de greens volkomen. Iedereen al klaar en in het clubhuis, maar sukkeltje ging met all square op naar de 18e hole. Maak nog een par maar helaas tikt  mijn tegenstander een putt van 8 meter binnen voor birdie. Mijn eerste verliespartij sinds een lange tijd en dat deed best een beetje pijn, nog meer dan mijn voeten. Gelukkig niet de enige met een verliespartij want ook onze Huub kon wederom zijn single niet winnen. Toch een mooie 14-4 overwinning in de pocket en trotse koploper in de poule. Ook de Batouwe weet wederom te winnen en wel met 13-5 van de Haar. Kortom we zullen nog aan de bak moeten de komende wedstrijden. 19 april spelen we tegen De Haar op de Batouwe en laten we deze eerst maar weer proberen te winnen. Bij winst kunnen een week later op voor de Grand Final tegen de Batouwe op de Efteling!


19 april 2015, golfbaan De Batouwe

Wat een weelde, ik kon tot 06:00 uur uitslapen! Om 07:00 uur wederom met Edwin afgesproken en dit keer op P+R Hazerswoude bij de N11. De weersvooruitzichten waren zeker niet slecht, dus vol goede moed op naar Zoelen (Tiel). Zodra we bij Utrecht de A2 opdraaien zien we Ron rijden en nog geen kilometer verder de Hyundai coureurs Huub en Nolan. In een treintje zetten we de rit voort.

We worden door captain Richard hartelijk ontvangen in het fraaie, door Jan de Boef ingerichtte, clubhuis. Kop koffie en stuk taart gearresteerd en mij weer frisse tegenzin gestort op de administratie.

Foursomes

Na het inslaan en oefenen met putten gaan we naar de eerste tee. Het is bijna eng; het is windstil en de zon doet zijn best. Wij slaan als eerste af en de teams Nolan/Huub en Ron/Bob vertrekken voortvarend. Helaas is mijn afslag hoger dan dat deze ver is en beleven we een roestige start hetgeen ons de eerste 9 holes parten zou blijven spelen. Onze tegenstander speelde zondermeer goed en na 8 holes stonden we  dan ook 6 down. Op hole 9 winnen we onze eerste hole. We leven op en halen op naar 2 down, maar verliezen uiteindelijk met 4/3. In het clubhuis worden we geconfronteerd met nog een verliespartij en gaan we dus lunchen met een 4-2 achterstand!

Lunch

Maar gelukkig zijn daar de kroketten en doen we ons tegoed aan een prima powerlunch. Wat zouden we moeten zonder die kroketten! Toch zet de tussenstand ons en mij in ieder geval, toch wel even aan het denken. Nu komen we niet even makkelijk weg met nog maar 2 winstpartijen in de singles, maar moeten we er nu 4 winnen en dat is geen makkelijke opgave. Desalniettemin heb ik het volste vertrouwen in mijn sterrenteam…………

Singles

Aangezien Nolan en Huub lang in de baan waren, ook recht hebben op een kroket en de Haar wat wisselt in de opstelling wordt de startvolgorde omgegooid. Ron start als eerste, gevolgd door Edwin en daarna mag ik afslaan. Ron en Edwin treffen beide een andere tegenstander dan in de singles. Ik niet en mag wederom met Hugo de baan in. Zit me niet lekker want Hugo stond vanmorgen lekker te ballen en ik toch wat minder. Niet dat het tussen de oren zat hoor, maar na 2 holes sta ik 2 down. Vecht mijzelf terug in de wedstrijd en vervolgens gaat de stand op en neer. Na 9 holes all square. De temperatuur heeft inmiddels zeer aangname waarden aangenomen en mijn zelfvertrouwen groeit. Pep talk van onze trouwe supporter doet goed en ga direct naar 1 up.Toch slaat in de baan de twijfel toe. Ron gaat goed, maar Edwin heeft geen makkie en staat down wanneer ik hem tegenkom. Ook bij Huub gaat een vinger naar beneden en ik begin te twijfelen. Helemaal wanneer ik onderweg Bob tegenkom en hij 4 vingers naar beneden steekt. Koppie erbij houden en zelf in ieder geval proberen te winnen. Met 2 up (dormie) gaan we naar hole 17. Mijn tegenstander slaat een superdrive en ligt op A-positie in de dogleg. Mijn afslag iets te kort en net in de dogleg, met een down hill ligging. Wat te doen? Risico nemen of verdedigen. Hugo kan de green makkelijk halen en putt goed.  Ik heb nog 180 meter te gaan en besluit ervoor te gaan. Hout 5 uit de tas, diep ademhalen, ogen dicht en gaan. Bamm, herken je dat, zo’n slag dat jenhoort en voelt dat deze goed is. GIR! En een putt van zo’n 7 meter nog te gaan. Hugo mist en moet chippen en houdt een putt van 40 cm over. Ik putt bij de hole en we halven de hole. Zo die punten zijn binnen en het prevelen kan beginnen. Op het terras zitten de heren Nolan, Huub en Ron echter al uitgebreid te borrelen. Alle partijen gewonnen en met mijn partij erbij is de match weer in de pocket. Edwin strijdt dapper, maar moet helaas de punten inleveren en Bob halved  keurig zijn partij. Mooie 11-7 winst te pakken en nog steeds koploper in de poule.

 De volgende wedstrijd wordt een echte finale want de handicaps van de Batouwe komen aardig overeen met die van ons. We zullen dus het beste in ons boven moeten halen om ongeslagen kampioen te kunnen worden.  Of we aan een gelijkspel genoeg hebben valt te betwijfelen. Ons puntensaldo is iets beter dan dat van de Batouwe, maar we mogen er wel vanuit gaan dat zij ook van GVN zullen winnen en dan wordt het rekenen. Laten we dus maar proberen het op iegen kracht te beslissen!  Wordt vervolgd!


26 april 2015, Golfpark De Efteling

Slecht geslapen ondanks het feit dat pas om 06:15 uur de wekker af zou gaan. Zou het de spanning voor de wedstrijd zijn geweest. We kunnen immers kampioen worden vandaag! Ik meld mij om 07:15 uur op de P+R Zoeterwoude, gooi de golfspullen over in de auto van Edwin en we gaan op pad. Onderweg bespreken we alle mogelijke scenario’s en concluderen we uiteindelijk dat winnen de beste oplossing is. En juist daardoor neemt de wedstrijdspanning bij mij meer toe dan normaal, want dit is makkelijker gezegd dan gedaan. De Batouwe heeft haar partijen ook met grote cijfers gewonnen en de handicaps liggen niet zover uiteen. De ontnuchterende opmerking van Edwin; “zij moeten ook winnen” brengt enige rust. Wellicht ligt onze kans bij de jonkies in het team van De Batouwe. Kunnen zij de druk aan als het spannend wordt?

We komen keurig op tijd aan en met een kop koffie en een krakeling stort ik mij op mijn favoriete bezigheid, de administratie. Captain Richard van de Batouwe komt opgewekt als altijd binnen wandelen en heeft er zin in. Wij ook antwoord ik hem quasi relaxed! Op weg naar de driving range toch eerst maar even langs het toilet.

Foursomes

Na het inslaan en putten begeven wij ons naar de eerste tee. Tossen en de eerste flight kan weg. Ik bemerk dat ik niet de enige ben met een overdosis wedstrijdspanning, want Ron maakt zich inmiddels zorgen of hij wel voldoende shag bij zich heeft! Jan Vollebregt met dochtertje en Eddy zijn er uiteraard ook en spreken ons bemoedigend toe. Huub en Nolan gaan vervolgens voortvarend van start, zo ook Bob en Ron. Onze start is wat roestig, vertel eens wat nieuws, maar we zijn weg. De stand golft op en neer en ik kan mijn draai maar niet vinden. Met name het putten is niet wat het moet zijn. Toch komen we niet achter te staan en komen we zelfs op 2up bij de turn. Helaas moeten we dit weer inleveren en komen we zelfs op hole 17 op 1 down!  Oeps! Het zou namelijk toch lekker zijn om met een voorsprong de singles in te gaan………. Richard jaagt zijn afslag echter het water in en ik moet afslaan. Gelukkig sla ik een mooie drive links op de fairway ver van het water vandaan. Ook de tweede slag van De Batouwe rolt langzaam van de fairway het water in. Wat een cadeautje en Edwin en ik kijken elkaar hoopvol aan. Nu geen gekke dingen doen! Edwin slaat met rescue wood een mooie bal net voorbij de green. Richard wil proberen uit het water te slaan hetgeen jammerlijk mislukt en de hole is van ons: all square!

Lunch

Fijn dat blijkt dat we met een 5-1 voorsprong zijn gaan lunchen! Nu hoeven wij maar 2 partijen te winnen en 1 te halven en de Batouwe moet er 4 winnen en 1 halven! Kijk dat is lekker lunchen en dan smaakt zo’n kroket toch beter. Aangezien de baan geheel tot onze beschikking stond, hoefden wij ons niet te haasten en konden wij rustig lunchen.

Singles

Bij de opstelling van de singles werd de tactiek van de Batouwe duidelijk. Zij hadden in de foursomes een ervaren speler gekoppeld aan een jonkie, maar in de singles staan de jonkies er nu alleen voor. Benieuwd uit welk hout zij gesneden zijn. Onderweg krijg ik allen mee wat de stand bij Edwin is, maar van de overige heb ik geen idee. Bij hole 9 hoor ik dat wij in 4 partijen voor staan en in 2 partijen achter. Huub en Edwin staan achter, maar slechts minimaal. Bij de afslag van hole 12 komen we Nolan tegen. Hij is al klaar en heeft met 6/5 gewonnen. Dat is dus één! Zelf heb ik inmiddels goede hoop dat ik de partij ook winnend zal afsluiten want ik sta inmiddels 3 up. Wat betreft mijn tegenstander werd snel duidelijk dat de druk wat hoog werd, want het koppie ging al snel hangen. Na hole 13 is hij de kluts helemaal kwijt want bij 5 up wil hij mij al feliciteren. “Je hebt nog kans op all square hoor” zeg ik stoer, maar zal mij dat niet laten gebeuren natuurlijk. Zeker niet wanneer ik vele malen beter speel dan in de ochtend. Na hole 14 is het met 5/4 dan ook echt gedaan en dat is twee! Edwin loopt voor ons en ik wil natuurlijk weten wat daar de score is. Hij staat 2 up en halved hole 15. We hebben nog 1 punt nodig dus we lopen even mee. Op hole 16 is zijn tegenstander heel sportief en geeft Edwin een putt van een meter waarmee Edwin de partij met 3/2 wint en het kampioenschap op zeker binnen is! Snel naar het clubhuis om te kijken wat de teamgenoten hebben gedaan. Ook Bob heeft zijn partij gewonnen, maar Huub en Ron zijn echter nog in de baan. Ron speelt tegen Richard (captain Batouwe) en staat op hole 14 voor. Op de laatste hole verliest hij echter zijn partij en daar baalt hij behoorlijk van. Een glas rode wijn en een shagje doen echter wonderen. Helaas levert ook Huub zijn punten in, maar zijn met een 13-5 overwinning verdient kampioen!


3 mei 2015, Golfbaan Bentwoud

Hier een kort verslag met betrekking tot de dag waar je tijdens de competitie naar uit kijkt, het gastheerschap.

07:30 Aanwezig.

07:45 Tokens voor driving range regelen en greenfee gasten aftikken.

07:50 Overige teamleden arriveren.

08:00 Eerste gasten arriveren.

08:15 Wedstrijdformulieren invullen.

08:45 Naar de eerste tee om te starten.

08:55 Bob en Edwin gaan als spotters op A1 de baan in.

09:00 Start wedstrijden.

10:00 Wachten.

11:00 Op B1 saucijzenbroodjes uitdelen.

11:05 Aanvang regen.

11:45 Naar binnen en opdrogen en weer wachten.

12:15 Lunch

13:00 Slechts 2 flights waren op tijd binnen. 4 overige flights zijn nog in de baan voor de fousomes!

13:05 Nolan en Ron als spotters de baan in.

13:10 Start singles met aanwezige spelers.

13.45 Wachten op de rest.

14:00 Vervolge singles.

14:45 Naar binnen en weer wachten.

15:00 Spanning bij Heren 1/27 neemt toe want kampioenskansen stijgen!

15:00 Vast even douchen

15:15 Als gevolg van een opgave komt eerste flight binnen.

15:20 Samen met Nolan, Edwin en Ron wachten op de rest en kom we nemen een biertje. Proost.

15:25 Ron kan niet stilzitten en gaat naar buiten voor shaggie 26.

17:15 Heren 1/27 is KAMPIOEN!

18:10 Iedereen binnen en wedstrijdformulieren invullen.

18:15 De Haar is tegen de verwachting in laatste in de poule geworden.

19:00 Aanvang buffet.

20:30 Einde buffet en vertrek gasten op de Efteling na.

21:30 Vertrek Efteling en afrekenen.

21:45 Naar huis!

 

Langs deze weg wil ik het personeel van Roest nog bedanken voor hun prima verzorging.

.

Dames 1/18 holes en Heren 1/36 holes waren weliswaar in april al kampioen geworden, maar op 3 mei konden Heren 1/27 holes en Dames 1/27 holes ook nog kampioen worden. Beide zijn het ook geworden. Hulde, 4 teams kampioen voor zo’n kleine vereniging!

 

Eric Panhuijzen

Aftredend captain Heren 1