Verslagen Dames 1 (27 holes)

Romy de Heij (C)
Marloes Knol
Virginia den Breems
Joke van der Togt
Tonny van Zwienen
Dorine Schuchmann
Ellen Hasenbosch (niet op foto)

Hieronder de wedstrijdverslagen:

- 28 mei - semi-finale landskampioenschap

-   8 mei - Zenuwen de baas

-   1 mei - Op zoek naar de winst

24 april - Spannende strijd

17 april - Op het scherpst van de snede

- 10 april - Meld het identificeren van de bal

 

Aan elkaar gewaagd

28 mei 2016 – Scherpenbergh (Lieren) – De Pan tegen Bentwoud

 

Even na zeven uur ’s ochtends vertrekken de Bentwoudse dames richting de Scherpenbergh nabij Apeldoorn. Spannend! Een halve finale spelen voor landskampioenschap. Als Bentwoud wint van dames 1 de Pan, dan staat de volgende dag een finale partij op het programma. De Pan behoort tot de ‘Oude negen’; de negen oudste en daarmee ook de meest gerenommeerde banen van Nederland. Niet zo verwonderlijk dat de dames van de Pan op papier beter zijn, met handicaps tussen 10,2 en 13,6, dan het jonge team van Bentwoud.

 

De eerste negen van de Scherpenbergh start met een korte par 5. Veertig meter voor de green liggen twee kleine vijvertjes. De vijvertjes dwingen een tweede slag af met een carry van 140 meter of een tussenslag. In de geest van ‘no guts no glory’ gaan Romy en Virginia ervoor, maar de semi-rough grijpt de club en de bal verdwijnt in de vijver. Gelukkig ligt de volgende bal zo’n vier meter naast de vlag en ligt een par toch nog binnen bereik. De tegenstanders werden door de fairway bunker gedwongen om voor de vijver op te leggen en zij liggen vervolgens met slag 3 zo’n 12 meter achterop de green. Met een mokerslag kaatst de bal van de tegenstanders tegen de achterkant van de cup en hun eerste birdie is een feit. De Bentwoudse dames hebben daarna geen onnodige risico’s meer genomen, maar de dames van de Pan lieten de voorsprong niet meer los. Op hole negen staat het duo dormie voor Bentwoud. Met een putt van zo’n 6 meter naar de vlag ligt de gelijkmaker voor Bentwoud in het vizier. De Pan heeft namelijk de bal royaal over de green gespeeld. Helaas, maar wel in de geest van de wedstrijd, maakt de nummer 1 van de Pan een mooie chip-in en de wedstrijd is verloren.

 

Potbunkers

Zowel Tonny & Marloes als Joke & Dorine ondergingen eenzelfde wedstrijd. Hoewel er weinig tot geen fouten werden gemaakt, bleken de duo’s van De Pan elkaar bijzonder goed aan te vullen. De geroutineerde dames brachten zichzelf nauwelijks in de problemen. De Scherpenbergh heeft verschillende indrukwekkende potbunkers rondom de greens. De kragen van de bunkers zijn verstevigd met stenen muurtjes. Het voordeel is dat de bal niet onder kraag blijft hangen zoals op Bentwoud, maar intimiderend is het wel. De dames van de Pan lieten zich echter niet intimideren en sloegen de ballen keuring op maat eruit richting de vlag. Uiteindelijk bleek de Pan slechts één maatje te groot voor Bentwoud: Tonny en Marloes verliezen de partij met 2 om 1 en Joke en Dorine verliezen eveneens, met 3 om 2. Om de finale te halen moet team Bentwoud tenminste vier partijen winnen. Dat deden zij al eerder tegen de Haagsche, maar lukt het hen opnieuw?

 

All square

De individuele partijen zijn spannend. De partijen van Romy en Virginia kenmerken zich door een ‘all square’-stand. Er werden geen fouten gemaakt en de parren waren niet van de lucht. Door enig oponthoud treffen Romy en Virginia elkaar op de afslag van hole 17; beide weer all square. Op de 18e hole moet Romy de partij inleveren, terwijl Virginia de partij nipt binnenhaalt.

 

Jubelstemming

Marloes en Tonny hebben het gros van de partij voor gestaan, maar ook daar lieten de tegenstanders maar weinig fouten zien. Heel steady blijven de dames van de Pan presteren en weten tegen het einde van de partij de kansen gelijk te trekken. Op hole 18 sluipen er forse fouten in het spel van de tegenstander van Marloes, een onvindbare bal, waardoor zij terug moest naar de tee en deze bal werd opgevolgd door twee ballen in het water, waardoor zij de hole aan Marloes moest geven en de partij met all square eindigt. Vervolgens komen Tonny en haar tegenstander over de heuvel aangelopen met in hun kielzog Joke en Dorine. De Pan heeft dan al gewonnen en zij zijn daarom in een jubelstemming op de 18e hole. Tonny en haar tegenstander besluiten hun partij toch nog af te maken en slaan hun ballen keurig ‘in regulation’ op de green. Tonny wint haar partij ondanks de commotie.

 

’t Kan vriezen of het kan dooien

Iedereen weet dat in matchplay alles mogelijk is en handicaps niet leidend zijn. De dames van Bentwoud hebben hun beste wedstrijd gespeeld tegen de Pan, waarbij de ene partij nipt werd gewonnen en de andere partij net aan werd verloren. De teams bleken toch echt wel aan elkaar gewaagd. Trots en voldaan werd er onder het eten druk nagepraat over de competitie en ziet het team uit naar volgend jaar. Tegen die tijd heeft het team ook weer een jaar extra ervaring ‘in de pocket’ en wie weet vriest het dan wel bij de Pan.

 


 

De zenuwen de baas

8 mei 2016 – Oude Maas (Rhoon) – Bentwoud tegen Groendael

 

Wederom een spannende dag voor de dames van Bentwoud. Een plaats voor de halve finale voor het landskampioenschap ligt in het vizier. Het team neemt het op tegen Groendael. Op papier is Bentwoud sterker. Groendael won eerder wel van de Haagsche. En de Haagsche had team Bentwoud weer het meeste tegenstand geboden. Kortom, Bentwoud moet de zenuwen de baas blijven, zelf de punten binnen halen en niets aan het toeval overlaten.

 

Groendael heeft voor de greensomes een indeling gekozen, waarbij de beste speler is gekoppeld aan de speler met de hoogste handicap. Het kan een strategisch keuze zijn om voor evenwichtige teams te kiezen. Een andere mogelijkheid – die de meeste teams hanteren - is een indeling op handicap. De beste keuze hangt natuurlijk ook af van welke indeling de tegenstander kiest. Enigszins benieuwd gaat team Bentwoud van start in de vertrouwde formatie: Romy & Virginia, Marloes & Tonny en Joke & Dorine.

 

Spannend tot het laatste moment

Marloes en Tonny winnen hun partij vrij gemakkelijk met vier up en nog drie te gaan. Op dat moment staan Romy en Virginia dormie bij aanvang van de achtste hole. De druk ligt bij Groendael. Zij moeten de hole winnen om in de wedstrijd te blijven. Een zeer ongelukkige ligging in de bunker voor Groendael zorgt ervoor dat zij op de achtste hun partij verliezen. Bentwoud sleept weer twee wedstrijdpunten binnen! Joke en Dorine moeten een flinke strijd leveren. Zij gaan door tot de negende hole. Een korte par vier waar beide teams de bal op de green leggen. Joke moet een flinke afstand, maar slaat de bal nabij de vlag. Ook Groendael moet nog een eind, maar eindigt net als Bentwoud nabij de cup. Het is spannend tot het laatste moment! Dorine doet wat zij moet doen en maakt haar putt! Het vijfde wedstrijdpunt van de ochtend is daarmee binnen. De strategische indeling van Groendael heeft geen vruchten afgeworpen…

 

Degraderen

Gesterkt door de 5-1 voorsprong op de dames uit Wassenaar, gaat Bentwoud van start op hole 10 van Oude Maas. Oude Maas moedigt ons nog wat extra aan, want zij hebben er baat bij wanneer Groendael niet meer dan 7 wedstrijdpunten haalt. Groendael of Oude Maas zal namelijk na onze partij degraderen.

 

Overweldigend

De tweede negen van Oude Maas zijn prachtige holes, technisch uitdagend en omringt door mooie natuur. Een welkome afwisseling op de minder uitdagende eerste negen holes van de ochtend. Op de turn staat Bentwoud er weer goed voor. Romy en Marloes staan 3 up, als zij dat volhouden is Bentwoud kampioen! Zowel Romy als Marloes maken de partij met 6 up en nog 4 te gaan. Virginia volgt direct met 7 up en nog 6 te gaan. Zij worden ontvangen door leden van onze golfclub met een fraaie bos bloemen. Een half uurtje later komen Joke (6/4), Dorine (4/3) en Tonny (3/2) nagenoeg tegelijkertijd binnen. Bentwoud wint overweldigend met 17-1 van Groendael! We zijn daarmee de absolute kampioen van de poule!

 

Cadeau

Van de andere teams ontving Bentwoud eveneens een mooie bos bloemen en wij deden op onze beurt een gezamenlijk ABC-tje als ludieke act voor het behalen van het kampioenschap. Met de ‘d’ van ‘degradatie’ voor Groendael en de ‘z’ van ‘zeker’, want Bentwoud is zeker van het spelen van de halve finale op 28 mei aanstaande. Mocht Bentwoud ook deze partij winnen, dan gaan we door voor de finale voor landskampioen. Het voelt sowieso als een cadeautje dat we als team nog een partij tegen de beruchte ‘De Pan’ uit Utrecht mogen spelen op waarschijnlijk weer een prachtig golfbaan. Winnen we ook van het eerste team van De Pan, dan speelt team Bentwoud op 29 mei de finale voor landskampioen voor de klasse van 27 hole op zondag. Spannend!

 


 

Op zoek naar de winst

1 mei 2016 – Groendael (Wassenaar) – Bentwoud tegen De Haenen

 

De derde zondag belooft een spannende dag te worden. Bentwoud speelt tegen De Haenen op het Wassenaarse Groendael. Beide teams hebben twee gewonnen wedstrijden op hun naam staan en delen daarmee de eerste plaats. Groendael is een compacte 9 holes baan waar baanmanagement zeer belangrijk is. De fairways worden gelardeerd door grote bomen, waterpartijen en zandbanken, die soms zijn aangemerkt als bunker. Mentaal gesteund door teamgenoot Dorine vanuit Spanje en bijgestaan door Ellen, onze vaste reserve, start het team tegen De Haenen op zoek naar de winst.

 

Het geluid van een bal in de cup

Romy en Virginia bijten het spits af. Hoewel zij geen moment achter stonden, bleven de twee duo’s aan elkaar gewaagd. Op de 9e hole liggen beide teams op zo’n 70 meter voor de green met daarvoor een indrukwekkende waterpartij. Bentwoud staat 1 up. De druk ligt bij de tegenpartij. Virginia raakt de bal te vet! Een lange plag vliegt door de lucht en de bal verdwijn in het water. De tegenpartij slaat de bal ruim over de green, maar niet in de bunker. Romy slaat vervolgens een uitstekende approach en die eindigt zo’n 4 meter naast de vlag. De tegenstander fluft haar chip en opnieuw moeten zij chippen: vijf in.  Als de putt van Virginia zou vallen, haalt Bentwoud toch de 2 punten binnen. Het is een rechte putt en dus een kwestie van goede oplijnen en de juiste snelheid meegeven. Is er iets mooier dan het geluid van een bal die de onderkant van de cup raakt?

 

Lengte en precisie

Het tweede duo staat inmiddels Romy en Virginia aan te moedigen naast de green. Joke en Ellen hebben gemakkelijk gewonnen van het duo van De Haenen. Joke en Ellen vulden elkaar perfect aan; lengte en precisie was nodig om het ambitieuze team uit Breda flink onder druk te houden en met een keurige 2 om 1 te winnen. Bentwoud heeft al 4 punten binnen!

 

Kapotte dakpan en chippen op de green?

Vervolgens staat de laatste partij ook klaar om de green van hole 9 aan te spelen. De tegenstanders mogen eerst en raken de bal niet best. De bal is getopt en kaatst op de kant terug het water in. Hun tweede poging is beter en rolt net van de green. Ze houden een chip en een putt over. Marloes staat  met haar lobwedge klaar voor haar approach. Echter, ook Marloes topt haar bal en met haar swingsnelheid resulteert het in een kapotte dakpan van het clubhuis! En helaas een bal Out of Bound. Daarmee moet Tonny opnieuw een bal voor het water afslaan. Tonny slaat de bal met een mooie boog op green, maar de bal eindigt ongelukkig waardoor er geen directe putt-lijn is naar de vlag. Het duo staat voor de keus: chippen op de prachtige green of putten met een route over of langs de fringe. Na een aanslag op het clubhuis van Groendael kiest Marloes ervoor om de green niet te verruïneren. Zij neemt de risicovolle putt over de fringe en de bal blijft hangen in het hoge gras, daarmee komt het duo met All Square van de baan. Bentwoud eindigt de ochtend met een ruime voorsprong van 5-1.

 

Een maatje te groot

Op papier heeft Bentwoud het sterkste team voor de singles. Toch blijft het spannend tot het laatste moment. Het is tenslotte gunstig om zoveel mogelijk punten te verzamelen tegen De Haenen.

Ellen start als eerste tegen Ineke. Beiden hebben een single handicap. De dames liepen een bijzonder snelle ronde en daarin bleek Ellen bleek toch een maatje te groot. Ze kwamen met 5 up en nog 4 holes te gaan richting het clubhuis. Om datzelfde moment kwam Virginia met haar explosieve tegenstander vanuit de andere kant van de baan eveneens richting clubhuis. Virginia was een maatje te groot voor haar tegenstander en won met 8 om 6.

 

Geen hole meer verloren

Vanaf het terras was er goed uitzicht op de afslag van hole 8, waar Romy en haar fanatieke tegenstandster het publiek trakteerden op een mooie strijd. Met 1 up voor Bentwoud, ligt de druk volledig bij Marion. Romy slaat weer een perfecte drive, terwijl de gedreven Marion afzwaait richting de enorme zandbank. Inmiddels komt Marloes het terras op met de mededeling dat de relatief korte baan het beste te spelen is met je ijzers! Vanaf de tweede negen is Marloes overgeschakeld op de ijzers en heeft volgens geen hole meer verloren. Vanaf de 18e hole komt Romy  in lichte tred en met een brede glimlach aangelopen. Bentwoud heeft daarmee al 4 singles gewonnen. Bentwoud staat 13-1 en er zijn nog 4 wedstrijdpunten te verdelen!

 

Kan niet meer verliezen

Tonny komt minder gelukkig van de baan. Zij kwam uit tegen een 13 jarig meisje van De Haenen die een caddie meenam. Dat speelt toch anders als een van de team een caddie meeneemt. Het meisje verslaat uiteindelijk Tonny met 4 om 3. Joke staat vervolgens klaar op de 17e om af te slaan. Niet helemaal Joke’s ding om met zoveel publiek haar kunsten te tonen. Zij slaat de bal met een lichte slice en de bal zwenkt naar rechts, maar geen reden voor paniek. Haar tegenstander slaat wat weifelend af. Beide liggen oké en ze vervolgen hun parcours. Joke pakt de hole en staat 1 up met nog één hole te gaan! Ze kan niet meer verliezen, hooguit gelijk spelen.

 

Royaal

Wederom aangekomen voor het water van de laatste hole slaat Joke haar bal pin high, alleen 5 meter naar rechts van de lastig gestoken vlag, waardoor de bal in het water verdwijnt. Haar tegenstander ligt moeilijk en heeft twee keer chippen nodig om de green te bereiken. Joke slaat haar volgende bal op de green, maar moet nog wel een flink eind overbruggen. Op de snelle greens van Groendael is dit dus geen sinecure. Helaas verliest Joke de hole. Wel verdient ze één punt voor het team. Bentwoud wint daarmee royaal van De Haenen met 14 tegen 4!

 

Geruststellende gedachte

De Haenen heeft dit weekend verloren en staat daarmee twee wedstrijdpunten achter op  Bentwoud. Als de dames van Bentwoud winnen van Groendael  op 8 mei, dan is de halve finale voor het landskampioenschap een feit. Spelen zij gelijk of verliezen zij dan ligt het lot ook in handen van de prestaties van De Haenen. Dit is een geruststellende gedachte; Bentwoud is niet van plan deze kansen uit handen te geven.

 


 

Spannende strijd

 

De Koninklijke Haagsche is het toneel van onze strijd tegen Oude Maas. De steady dames die de baan goed kennen, omdat zij het voorgaande jaar ook al op de Haagsche speelden, zijn geduchte tegenstanders. Oude Maas heeft van De Haenen verloren op Bentwoud, maar zij wonnen tegen Groendael op de prachtige baan in Breda. Het wordt een spannende strijd. De dames van Oude Maas zijn op papier allemaal een aantal slagen minder sterk dan ons team. Tegelijkertijd weet iedereen dat in Matchplay alles mogelijk is. Met de aanmoedigingen van verschillende clubleden en onze pro van Bentwoud, Jos Vos, gaat het team van start.

 

Dormie

Romy en Virginia nemen het op tegen de relaxte Thérèse en goedlachse Cora die zich op hole 9 naar een 1 up wisten te werken: dormie. De negende van de Haagsche baan is een blinde hole waar een ooievaar op een stok enige richting geeft aan waar deze par 4 eindigt. De spanning bouwt op bij de eerste flight; all square is het best haalbare. Romy speelt met een briljante slag de ‘green in regulation’. De tegenstanders missen de green met hun slag. Inmiddels verschijnen Marloes en Tonny grijnzend naast de green van hole negen. Zij hadden hun wedstrijd in hun voordeel beslist op de zevende hole. De dames geven voldoende morele steun langs de green, waardoor Romy en Virginia de hole winnen en hun wedstrijd eindigen met gelijk stand. Joke en Dorine staan bij aanvang van de negende eveneens dormie. Maar bij hen gebeurt het precies het omgekeerde, Joke en Dorine verliezen de helaas de hole en daarmee hun partij. Bentwoud en Oude Maas eindigen voor de lunch met een gelijke stand. Drie tegen drie.

 

Irritant of uitdagend?

De singles starten op de 10e hole van de Koninklijke Haagsche. Deze mooie holes leiden de dames weer eindeloos ‘up and down’ letterlijk en figuurlijk. Op de haagsche speel je steeds van boven naar beneden en andersom. Wanneer je de green te kort of soms te lang speelt, eindig je weer 30 meter onderaan de heuvel. De holes hellen ook sterk van links naar rechts, dus een set up links van het midden is over het algemeen de ‘Tiger line’. De meningen over de baan zijn dan ook verdeeld. Sommigen vinden hem prachtig onderhouden en mooi afwisselend, terwijl anderen de hoogte verschillen en de blinde holes eerder irritant dan uitdagend vinden.

 

Drama

De standen op de turn geven al iets weg van de wedstrijd. Romy, Virginia en Tonny staan voor en laten hun voorsprong ook niet meer los. Romy vermorzelt haar tegenstander met een 8 om 6! Virginia wint de wedstrijd met 5 om 4 .Tonny wint vervolgens met 4 om 3. Nog een partij winnen en Bentwoud wint van Oude Maas en zou daarmee ongeslagen zijn.

Marloes stond op de turn all square, terwijl Joke en Dorine beiden 3 down stonden. Alles blijft mogelijk en de spanning is om te snijden. Dorine heeft een linkshandige club in haar tas voor lastige liggingen, waarvan zij dankbaar gebruik heeft gemaakt tijdens haar ronde. Desalniettemin dienen de tegenstanders van Dorine en Joke zich aan in het clubhuis en blijken vier punten voor Oude Maas binnen te hebben gehaald. Marloes is een van die personen die de Haagsche niet geheel kan waarderen. Zij maakte alle drama mee die een mens kan weerstaan in één ronde, zoals een afslag van 10 meter, het spelen van een verkeerde bal en je bal niet terugvinden in een soort van ravijn. Toch weet zij op de 18e de partij te winnen en twee punten binnen te halen voor Bentwoud. Bentwoud wint 11 tegen 7 en staat daarmee gedeeld eerste met De Haenen. Komende week speelt Bentwoud tegen de Haenen op het Wassenaarse Groendael. Het belooft een bijzondere strijd te worden.

 


 

 


Op het scherpst van de snede

Zondag 17 april 2016.

Eindelijk is het zover! Op de mooie afwisselende baan De Haenen  in Breda neemt team Bentwoud het op tegen het team van de Koninklijke Haagsche. De gouden koppels werden gevormd door Romy met Virginia, Marloes met Tonny en Joke met Dorine. De dag begon zonnig, maar al gauw bleek dat de weergoden flink van slag waren. Iedere hole werd afgewisseld met zon, regen, hagel en ook de windsnelheden waren niet te peilen. Dat maakte het spelen onrustig. Iedereen bleef druk in de weer met regenkleding, regenhoezen en paraplus’s.

 

Teleurstelling

Voor de dames 27 holes staat ’s ochtends eerst negen holes op het programma. Romy en Virginia werden geconfronteerd met de longhitters van de Haagsche. De partij ging gelijk op. Beide duo’s maakten punten en lieten helaas ook holes liggen. Door een kleine discussie op de negende met all square als tussenstand, kon Virginia de bal niet droog houden. Dit keer niet door regen. De waterpartij naast de green eiste de bal op!

Het tweede duo Marloes en Tonny wisselde sublieme slagen af met ballen, die vanuit de bunker te vet geraakt waren, in onmogelijke liggingen. Ook zij hielden het tot de laatste hole spannend. De uitslag varieerde ook bij hen van 1 down, all square, 1 up, all square. De green werd bereikt in ‘regulation’, maar een twee-putt was lastig. De vlag stond aan de andere kant van de lange green. De tegenpartij belandde in de bunker. Dat biedt perspectief! Echter, zij maakten een sandy: vanuit de bunker naast de cup en trokken de wedstrijd naar zich toe met één putt.

Het laatste duo Joke en Dorine moest ook door tot de negende hole. Het Haagsche team was op papier sterker, maar onze dames lieten zich niet gek maken. Op de achtste hole stonden zij één down (dormie). Een gelijke stand was haalbaar als zij de hole zouden winnen. Zij wisten de laatste hole gelijk te spelen. Daarmee werd de ochtend een teleurstelling voor de dames van Bentwoud. Drie partijen verloren!  

 

Mentale K.O.

Het zou een reden kunnen zijn voor een mentale ‘knock out’. Aan de lunchtafel komt Marloes tot de constatering ‘dan moeten we dus minstens vijf single partijen winnen!’. Ze bedoelt het niet als grap, het is een opdracht! Niemand zegt iets, maar de blikken kruisen elkaar onderling: de uitdaging is aangenomen!

Een beetje gespannen wordt er gestart door Bentwoud. Romy, Marloes en Virginia treffen tegenstanders die op papier minder sterk zijn, terwijl Tonny en Joke tegenstanders treffen die op papier sterker zijn. Dorine krijgt normaal gesproken 4 slagen minder mee en heeft op papier dan ook de meest pittig wedstrijd. Het zal er op spannen!

Ongelukkige bounce

Marloes is als eerste binnen. Zij moest tegen een longhitter van de Haagsche, maar Marloes bleek onze longhitter… met finesse. Op de turn had Marloes al een royale voorsprong van 4 up en heeft die niet meer losgelaten. Alles bleef vallen zoals gepland en met 7 up en nog 5 te gaan, kun je het kwalificeren als verpletterende overwinning. Virginia en Tonny komen nagenoeg tegelijk binnen. Beide met een stralende glimlach en de ‘golf is leuk’-blik in de ogen. Tonny was op de turn al naar een 2 up voorsprong gewerkt. En zij had vervolgens haar tegenstander afgedroogd met 6/4. De gezellige dame van de Haagsche speelde goed, maar Tonny was beter!  Virginia had net voor de turn all square gemaakt. De tweede negen raakte Virginia goed op tik, haar tegenstander kwam met haar bogeyspel er niet meer aan te pas en werd naar huis gestuurd met 5 om 3. Romy stond tegenover de andere longhitter van de Haagsche. Eveneens een gezellige dame die ’s morgens ook wel enkele misslagen had. Romy moest geduldig zijn en kon vertrouwen op haar korte spel, waarmee zij voldoende kansen kon verzilveren. Zij kwam met 2 om 1 binnen. Daarna kwam Dorine binnen, ook breed glimlachend en bruisend van energie. Dorine stond op de turn al 3 up en heeft de voorsprong weten te vergroten. Met een knappe 5 om 4 stuurde zij haar – op papier sterker – tegenstander naar huis. Joke had een zware dobber aan haar tegenstandster. Van 4 down vocht Joke zichzelf terug in de wedstrijd waardoor ze op de turn nog maar 1 down stond. Maar je kent dat wel; ineens heb je ook nog eens die ongelukkige bounce terwijl die van de tegenstander wel net over de bunker valt. Pas op de 17e hole kon de Haagsche onze Joke verslaan met 2 om 1. De opdracht was inmiddels voltooid: vijf singles werden in het voordeel van Bentwoud beslist; golfclub Bentwoud wint van de Koninklijke Haagsche met 10 tegen 8! Vandaag was er op het scherpst van de snede gespeeld. Volgende keer maar iets minder spannend maken …

 


 

 

Meld het identificeren van de bal

Zondag 10 april 2016.

 

Het team heeft al sinds december groepslessen. Een oefenronde tegen de dames van Burggolf Westerpark heeft de dames op scherp gezet. De clubshirtjes liggen klaar voor de eerste dag. Kortom alle voorbereidingen voor de competitie zijn getroffen. Iedereen is ‘excited’ om te starten.  Echter, Bentwoud heeft de primeur om als gastclub op te treden. Enerzijds balen want het team wil actie, anderzijds ook wel comfortabel om eerste eens de concurrentie te peilen.

 

Vorig jaar was het team succesvol in de eerste klasse en wist zich te promoveren naar de hoofdklasse. Spannend! Wat voor tegenstanders kunnen we verwachten? Wat is de hoogte van de handicaps? Hoe fanatiek zijn ze? Zijn ze een beetje gezellig? Maken we een kans in deze poule? Hoe staat het met onze regelkennis? Zijn we voldoende op tik? Een hoop vragen waar we als gastvrouwen gedeeltelijk antwoord op wilden te krijgen.

 

Vergissing!

Gastvrouw zijn, betekent twee dingen, je bent de onpartijdige groep op deze dag en je zorgt ervoor dat andere teams tijdig starten en voorzien zijn van lunch en diner. ‘s Ochtends bleek een duo een bal op de green te hebben gemarkeerd, vervolgens komen zij tot de ontdekking dat het niet hun bal is, maar die van de tegenstander. Vergissing! De tegenstander was van mening dat dit bestraft moest worden met één strafslag, maar geheel zeker waren zij niet van hun zaak. Daarom zocht onze teamcaptain, Romy, contact met zowel de NGF referee als onze club referee, Karianne van de regel- en handicapcommissie. Beide kwamen tot dezelfde conclusie dat het inderdaad bestraft moet worden één strafslag, want de bal was gemarkeerd en opgepakt zonder toestemming van de tegenstander! Daarmee hebben zij de partij uiteindelijk niet gelijk gespeeld, maar verloren.

 

Zenuwen?

Regelkwesties komen gelukkig niet heel vaak voor. En daarom bestaat de dag voornamelijk uit het starten van de groepen op hole 1 van Oostwoud. Om 10.30 uur begint het starten van de negen holes greensome. Een uur lang bekijken we de techniek en afslag van onze tegenstanders. Eén voor één verdwijnen er ballen in onze oude GUR op links of in de bunker rechts. Een paar onzekere ballen scheren over het slootje en eindigen honderd meter verderop de fairway. Slechts een enkeling weet een drive te produceren die keurig de fairway bereikt naast de bunker. Zenuwen? Het ritueel herhaalt zich om 13.30 uur na de lunch. Twee uur lang starten we de singles. De afslagen gaan wat beter, maar echt onder de indruk zijn we nog niet. Het geeft ons enig vertrouwen op de komende wedstrijden.

 

Wat zijn we wijzer geworden?

Het was een geslaagde en gezellige dag. De dames van de Haagse en Groendael lijken doorgewinterd, dus mogelijk moeten we de regelkennis wat opfrissen om niet met een ‘vergissing’ de partij te verliezen. De handicaps van de dames variëren tussen 8 en 20, maar het gros van de dames zitten tussen handicap 11 en 15. Op papier staan ons dus spannende wedstrijden te wachten. De afslagen op hole 1 en 6 van Oostwoud geven ons het vertrouwen dat het geen onmogelijke opgave is om hoog in de poule te eindigen. Kortom wij we zijn ‘excited’ over de komende vier weken.