2017 Dames 1 - 27 holes

 

 

Van links naar rechts: Joke van der Togt, Virginia den Breems, Romy de Heij (C), Ellen Hasenbosch, Tonny van Zwienen, Marloes Knol en Dorine Schuchmann.

 

 

Hieronder de verslagen van de competitiedagen, waarbij het het laatste verslag bovenaan is geplaatst. Ook kan je via onderstaande hyperlink direct naar het betreffende verslag:

2 april - Op papier het beste team

9 april - Optimale prestatie onder mooie omstandigheden

23 april - Cadeautje zelfs onder onplezierige omstandigheden

30 april - Onverwachte wending

6 mei - Zenuwslopende gastvrouwendag

 

 

 

Zenuwslopende gastvrouwendag


De laatste competitiedag beloofde een lange dag te worden. De reden hiervoor was dat we als team lijdzaam moesten toekijken. Zou GVN vandaag 14 punten of meer binnen slepen, dan zijn zij kampioen van de poule. Maar! Als Veldzijde voldoende tegenstand biedt, dan is Bentwoud opnieuw kampioen en krijgen ze een semi-finale cadeau. Aangezien de teams van GVN-Veldzijde als laatste startten, moesten we wachten tot 19.00 uur voor de uitslag!

 

Spannende competitie

Dit jaar bleek de competitie bijzonder verrassend en spannend. Geen enkel team stak dit jaar met kop en schouders uit boven de rest. GVN en Bentwoud hadden wel de sterkste teams op papier. Maar wat zegt een handicap eigenlijk? Golf speel je met dagkoersen en hopelijk met een beetje geluk aan je zijde. En dat hebben we gemerkt in de poule.

 

Degraderen

Cromstrijen en de Haagsche moesten op de laatste dag strijden om binnen de hoofdklasse te blijven. Met een tussenstand van 3-3 na de greensomes was het nog steeds heel spannend voor de dames. Er werd gefoeterd op de wind, de klavers en de -in het spel liggende- bunkers. Uiteindelijk bleek de Haagsche net iets sterker deze dag en won met 10-8 waardoor zij in de hoofdklasse blijven.

 

Geringe kans op kampioenschap
De dames van Veldzijde hadden een beetje pech, hun sterke spelers waren geblesseerd en er kwamen twee invallers bij met hcp 26+. Balen! GVN heeft twee single handicap dames, Veldzijde geen! De kaarten lijken geschud. GVN komt binnen na de greensomes met een royale voorsprong van 5 punten!

 

Sportief en zuur
De fanatieke Loes, Loes en Regina van GVN winnen hun partij met overtuiging. Dat zijn al 11 punten. De dames van Bentwoud drentelen allemaal zenuwachtig door het clubhuis. Hier en daar maken ze een praatje met aanwezige clubleden, de clubreferee en heren 3; allen even benieuwd naar de uitslag. Iedereen vindt het spannend en er heerst een overwegend sportieve en relaxte sfeer. Als de dames vervolgens op hole B9 verschijnen wordt er druk gespeculeerd en als een van de dames de bal in het water slaat, stokt de adem! Maar alle spelers van Bentwoud weten dat je met de tweede slag net zo gemakkelijk het water kunt vinden…dus niet te vroeg juichen.  Veldzijde wint de andere drie partijen en Bentwoud barst in juichen uit. Het is zuur voor GVN. Ze hadden het in eigen hand, maar konden de winst niet verzilveren.

 

De dag wordt afgesloten met een heerlijke maaltijd van Roest en de traditionele speeches. Het was een mooie competitie en wat een geschenk. De dames van Bentwoud mogen op 20 mei de semi-finale spelen tegen Anderstein op de Purmer in Purmerend.

 

 

 

 

Onverwachte wending

Bentwoud 10 - Koninklijke Haagsche 8 (golfbaan Veldzijde)

 

De dames van Bentwoud zijn klaar voor een partij golf tegen het gezellige team van de Haagse op de park-/polderbaan van Veldzijde in Wilnis. De dames van de Haagse zijn ongeveer in dezelfde teamsamenstelling als vorig jaar, pittige tegenstanders dus. Volgens de weerberichten wordt het namelijk ook nog een prachtige dag om te spelen met 20 graden, zonnig en wel wat wind. Ahum. Behoorlijk wat wind!

 

Tactische indeling

De dames Tonny en Romy trappen af tegen Denise en Iris, vervolgens mogen Marloes en Virginia het opnemen tegen en Yolanda en Marlies, en Joke en Dorine sluiten de gelederen tegen Martine en Hélène. Uiteraard gaan we voor winst, maar uiteindelijk zijn de dames van de Haagse geduchte tegenstanders. Een paar zijn zeer geroutineerd en een paar echte longhitters. Blijkbaar hadden zij de teams tactisch ingedeeld: ieder team bevatte een goede 'putter'. Of ze de ochtend door hun taktische indeling hebben gewonnen, weten we niet zeker. Maar de Haagse sleepte er in de ochtendsessie vier solide wedstrijdpunten uit.

 

Balen!

Na de -volgens Marloes- perfecte lunch staat het team weer voor de opgave om vier individuele wedstrijden binnen te halen om nog enige kans te maken op het kampioenschap. Ook wierp het team een vluchtig blik op de tussenstand van de andere teams: GVN 4 tegen Cromstrijen 2. Balen! GVN op weg naar het kampioenschap.

 

 

Verrassende tegenstanders

Weer heeft de Haagse -achter de coulisse- werk gemaakt van de indeling. Door de uitwisselbaarheid van enkele spelers wordt er gediscussieerd welke dames van Bentwoud mogelijk 'ingemaakt' kunnen worden en welke partijen mogelijk 'opgeofferd' worden. Daardoor werd team Bentwoud op de tee-box verrast door de uiteindelijke tegenstanders; zouden wij dat toch niet anders hebben ingedeeld?!

 

GVN heeft verloren!
Romy blijkt in topvorm en geeft Denise weinig kans met 3 up wint zij de partij. Marloes, onze topscoorder van 2017, boekt op hole 14 de winst voor Bentwoud. Virginia maakt haar ietwat mislukte chip goed met een 4 meter putt op hole 15 en wint eveneens de partij. Helaas verloor Tonny haar match. Terwijl we richting het clubhuis lopen gebaren Dorine en Joke dat het nog heel spannend is. Bijna bij het clubhuis aangekomen, komt Marloes aangerend: "GVN heeft verloren!".

 

Kans op kampioenschap
Als we dus nog één partij winnen, maken we nog kans op het kampioenschap. Romy en Virginia besluiten op hole 16 te kijken hoe Joke en Dorine ervoor staan. Helaas zorgt dat voor enige commotie wanneer Joke en haar tegenstander niet weten welke vlag zij moeten aanspelen op een nagenoeg blinde hole. Een referee moet worden gebeld om de dames de wedstrijd te laten vervolgen.

Dit had echter ook zijn effect op de achterliggende flight van Dorine. De dames worden doorgelaten, maar tevens in de discussie betrokken. Het gevolg: Dorine uit haar spel en verliest de partij op hole 17. Joke blijft ‘cool’ onder de druk en wint de partij op hole 17. Met een 10-8 wint Bentwoud daarmee toch van de Haagse. En maken nog steeds kans op het kampioenschap.

 

 

Cadeautje zelfs onder onplezierige omstandigheden

 

23 april – Bentwoud 8 versus GVN 10 (Koninklijke Haagsche golf & country club)

 

Met de Koninklijke Haagsche golf & countryclub in de poule heb je een cadeautje te pakken als team. Deze prachtige duinbaan is onlangs uitgeroepen tot Nederlands nummer 1. Er stonden lastige partijen op het programma tegen Golfvereninging Nederland (GVN); een golfclub zonder homecourse. De doorgewinterde dames van GVN combineerden hun laagste handicap met de hoogste handicap.

 

Alle dames smelten

De meningen zijn verdeeld over de Haagse. Op de tee van 1, de green van hole 3 en 7 word je getrakteerd op prachtige uitzichten over de baan en de skyline van Den Haag. Tegelijkertijd zijn er verschillende blinde holes waarbij je de afslag en soms zelfs bij de tweede slag de vlag niet ziet. Lastig! Heb je weinig carry dan kan het wel eens een heel vervelende baan zijn. En de greens maken je onzeker: zijn ze nu supersnel of valt het juist wel mee? Een ding is zeker; alle dames smelten wanneer ze de hertjes langs de baan spotten.

 

Pinpoint

Met het naast getoonde schema worden we onder barre omstandigheden de baan op gestuurd. Na een korte studie van de pinpoint, ben je dan superblij als je een range finder hebt. Eenvoudig en accuraat. Je moet het natuurlijk nog wel goed uitvoeren. Romy en Ellen starten als eerste. Wanneer onze dames op tik raken, blijkt de achterstand lastig in te halen. Ze verliezen op hole 8. Het tweede duo Marloes en Virginia spelen ontspannen en vullen elkaar mooi aan. Ze staan direct voor en winnen de partij zonder enig risico. Tonny en Dorine zijn het laatste duo. Ook zij komen snel op achterstand wanneer de tegenstander een paar absurd lange putts laten vallen in de cup. Op hole 7 verliezen zij de wedstrijd.

 

Verslagen
De stemming is gelaten aan de uitgebreide lunch. Weer moet dames 1 van Bentwoud vier individuele partijen binnen zien te halen. Geen sinecure tegen een sterke tegenstander op een lastige baan. Na zo´n vier uur is iedereen weer terug in het clubhuis. Met drie gewonnen partijen voelt Bentwoud zich wat verslagen. Terugkijkend op de dag moeten we constateren dat het toch een prachtige dag was. Het weer was namelijk goed bijgetrokken en de baan lag er schitterend bij. Toch een cadeautje!

 

 

Optimale prestatie en mooie omstandigheden

9 april – Bentwoud 16 versus Veldzijde 2 (golfbaan Cromstrijen)

 

Het beloofd een prachtige dag te worden en ons is eveneens een prachtige baan beloofd. Ruim op tijd arriveren de dames van Bentwoud op het strijdtoneel in Numansdorp. Na koffie en een stukje Grand Prix in het clubhuis, slaan de dames even in op de driving range en ontdekken vervolgens op de puttinggreen dat het putten wel eens lastig kan gaan worden.

 

Fantastische drives
De captain Romy heeft de dubbels hetzelfde als vorige week ingedeeld. Romy en Ellen bijten het spits af en doen dat beide met een fantastische drive! Blikken worden gewisseld tussen de tegenstanders: strijdvaardig en hoopvol. Daarna slaan Virginia en Marloes af, de één uiteraard iets verder dan de ander. Ook Dorine en Joke starten voortvarend.

 

Extra steuntje in de rug

Op hole 5 komen de spelers langs het clubhuis, wat voelt als een mini-turn. Onder het waakzame oog van de geblesseerde ‘teamie’ Tonny krijgen alle koppels te horen dat Bentwoud voor staan en ook krijgen ze allemaal nog even dat extra steuntje in de rug om de ochtendwedstrijd te claimen. En dat doen de koppels; het waren zeker geen gemakkelijker partijen, maar Bentwoud claimt alle zes wedstrijdpunten.

 

 

Prachtig parkbaan

De zon geeft voldoende reden voor een kleine verkleedpartij. De dames verschijnen massaal aan de start in rokjes, jurkjes en korte broeken. In de middag valt de eer van het afslaan aan Veldzijde. Vrij solide gaan de teams van start, de fairways zijn heel breed en de bunkers liggen bij de eerste negen nauwelijks in het spel. Toch is de prachtige parkbaan niet gemakkelijk, de bomen zorgen ervoor dat je in kruissteek over de baan moet om een goede aanvalsroute naar de vlag over te houden. De greens zijn vergelijkbaar met Bentwoud, mogelijk iets sneller.

 

Niet gemakkelijk

Onze tegenstanders van Veldzijde geven zich niet gemakkelijk gewonnen. Ellen wint, echter, haar partij overtuigend. Romy start met een kleine achterstand die zij na twee holes inhaalt en niet meer loslaat. Marloes wordt een beetje nonchalant op het moment dat zij ruim voor staat, maar caddy Tonny houdt haar scherp en Marloes trekt de partij overtuigend naar zich toe. Virginia heeft 7 parren en 8 bogeys nodig om de wedstrijd te verzilveren. En ook Joke heeft moeten knokken, maar wint met nog twee holes te gaan. Helaas kon Dorine haar partij niet winnen, maar heeft zich kranig verweerd.

 

Een tegenstander om rekening mee te houden

Als team heeft Bentwoud optimaal gepresteerd, maar Bentwoud was niet de enige die zich hebben uitgesloofd op Cromstrijen. GVN heeft de Koninklijke Haagse fors ingemaakt met 12-6. Een geduchte tegenstander waar Bentwoud rekening mee moet houden. Gelukkig heeft het team een paasweekend om nog extra te oefenen! Op zondag 23 april gaat Bentwoud de confrontatie aan op de Koninklijke Haagse tegen GVN. Spannend!

 

 

 

Op papier het beste team

2 april 2017 - Bentwoud 10 versus Cromstrijen 8 (op golfbaan Hitland)

 

Onze gastvrouwen van de eerste competitiedag zijn van de golfclub zonder gras, Golf Vereniging Nederland. GVN heeft golfbaan Hitland toegewezen gekregen. Hitland is een parkbaan, rijk aan water en vogels, brede fairways, trage greens en te verwaarloze bunkers.

 

Pittige ochtend

Bentwoud is op papier veruit het sterkste team van de poule, maar ze moet het natuurlijk wel waar maken. De ochtend partijen blijken pittig. Eén greensome wordt relatief gemakkelijk gewonnen. De andere twee partijen worden beslecht op hole negen. Helaas begint Bentwoud begint aan de lunch met een achterstand op Cromstrijen van 2-4.

 

Déjà vu

Bentwoud stond vorig jaar ook een aantal keer achter voor de lunch, maar ging aan het diner als winnaar. Bentwoud weet dat het daarom mogelijk is om toch nog met de winst er vandoor te gaan. Met de individuele partijen zijn namelijk nog 12 punten te verdienen. Tot 18.30 uur is het heel spannend. Bentwoud heeft namelijk 6 punten gewonnen en 4 punten verloren. Ondertussen blijkt dat de Haagse en Veldzijde de punten hebben verdeeld met 9-9.

 

Vijf minuten

Als Joke met haar tegenstander verschijnt op de tee van de 18e hole zit iedereen op het puntje van de stoel. Beiden hebben een prima drive. Joke valt vervolgens de green aan en slaat haar bal met vertrouwen over het water. De tegenstander slaat haar bal ongelukkig tussen de bomen, waar ook rode palen een waterhindernis duiden. Cromstrijen slaat vervolgens een provisional hard het water in. Zoeken naar de eerste bal dan maar. Inmiddels zitten de ‘teamies’ van Joke niet meer op het puntje van de stoel maar drentelen na een aantal minuten zenuwachtig voor de green: “hoelang blijven ze nog zoeken, de vijf minuten zijn toch reeds voorbij?!”.

 

Onze heldin

GVN besluit zich te bemoeien met de partij en tonen de tegenstander van Joke waar ze de blijkbaar de bal hadden zien landen. Cromstrijen moet vervolgens de onspeelbare bal droppen en slaat vervolgens weer de bal snoeihard in het water! Ze geeft zich gewonnen en schudt Joke de hand! Joke, onze heldin! Bentwoud wint de eerste competitiedag en blijkt niet alleen op papier het sterkste team!