2017 Heren senioren 1 18 holes

 

Maarten Haitink

16,5

Jan v.d. Velden

18,3

Paul Jongman

18,4

Dik Houtman

22,8

Bert Jonkeren

24,1

Cock Verkade

23,9

Roy Nolten

25,1

Ton Gerssen

29,5

 

 

Hieronder de verslagen van de competitiedagen, waarbij het het laatste verslag bovenaan is geplaatst. Ook kan je via onderstaande hyperlink direct naar het betreffende verslag:

31 maart - Eerste speeldag Heren senioren 18 holes
7 april - Tweede speeldag Bentwoud gastheer
14 april - Derde speeldag
21 april - Vierde speeldag
28 april - Vijfde speeldag en laatste speeldag

 

 


Vijfde en laatste speeldag

28 april - Bentwoud 18 tegen De woeste Kop 18 (golfbaan Domburgsche)

 

Via de zogenaamde ’dammenroute’ naar Domburg. Over de Haringvlietsluizen, de Grevelingendam en de Stormvloedkering Oosterschelde: in ieder geval drie redenen om trots te zijn. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.

 

De Domburgsche is Neerlands enige echte golflinks, negen holes dus tweemaal lopen. Vanaf het clubhuis voert een pad steil omhoog naar tee 1 op een huizenhoog duin waar je direct snapt waaraan de Domburgsche het predicaat golflinks te danken heeft: wind! Halverwege de klim begint het nog te regenen ook, maar dat fenomeen duurt maar een kwartiertje, maar toch…
Het uitzicht rechts: de zee! En recht vooruit een baan vermomd als één grote fairway, maar ondertussen! Hebben we op Bentwoud wel eens een bounce die ons niet pleziert, hier is dat een ’onsje meer…’

 

Het terrein heeft in WO2 flink geleden onder bombardementen door de geallieerden en er zou zelfs nog heel wat onontploft tuig onder de grond kunnen liggen. In ieder geval is er nu een overvloed aan grasbunkers.

Over ’mogelijk vuurwerk’ gesproken, we zouden vandaag wel voor wat vuurwerk moeten zorgen, want zoals in een eerder verslag vermeld moeten we vandaag minimaal winnen om de race naar degradatie niet te winnen.

 

Naast grasbunkers is er een bescheiden aantal zandbunkers. Echter van een heel ander kaliber dan bij ons thuis… Sommige bijna twee meter diep, vlakke harde bodem en verticale wanden zoals deze. Je zal er maar in staan: claustrofobie wordt je deel, en het overkomt schrijver dezes (Roy) wel twee keer. De eerste keer vanaf de tee via de green erin en later, bij de tweede negen, met een ijzertje minder naar randje green en vervolgens een chip die na een wijde boog alsnog in die XxXxX bunker belandt.

 

Bent u nog geïnteresseerd in de afloop van deze laatste competitiewedstrijd? Na vier van de zes partijen staat het 12-12. De een na laatste Bentwoudloper komt met 0-6 uit de strijd. En dan weten we al dat het tegen drieën loopt en dus hoe laat het is. En dan komt daar onze invaller en debutant binnen. Als laatste en met een 6-0 winst op zak wordt de stand toch nog 18-18.

 

Ondanks dat de uitslag betekent dat ons team volgend jaar in de 3e klasse gaat uitkomen, hebben we verbroederend met alle tegenstanders genoten van een formidabel door kok Etienne bereide ossenhaas, die ons snel deed vergeten dat wij zelf het grootste haasje van de dag waren.

Tot volgend jaar maar weer!

 


Vierde speeldag

21 april - Bentwoud 5 tegen Kagerzoom 31 (golfbaan Reymerswael)

 

Vandaag 21 april naar de als winderig te boek staande baan van Reymerswael, gelegen aan het Schelde-Rijnkanaal. We verzamelen om 9:00 uur en vertrekken om 9:15 uur. Als afgesproken staan de auto’s van Cock en Dik voorverwarmd klaar voor de rit van iets meer dan een uur, vooropgesteld dat we deze keer gewoon wél via Bergen op Zoom rijden. TomToms en andere hightechapparatuur ten spijt lukt het wederom om de juiste afslag te missen, maar de kennismaking met het Zeeuwse polderland is mooi meegenomen.

 

„Ting, ting, ting,” klinkt het af en toe. Via al onze Hollandse providers worden we er op gewezen dat we ons zelfs nog op Belgisch grondgebied hebben opgehouden. Als reden kan alleen worden aangevoerd dat iedereen zich te zeer geconcentreerd op de wedstrijd aan het voorbereiden was…

Na de obligate koffie met een bolus is er nog maar net tijd om een handje ballen een klap te verkopen en onderweg naar hole 1 een drietal puttpogingen te doen. De start van alle spelers ziet er redelijk uit; geen ernstige afwijkingen terwijl de wind pal tegen is. Maarrr… onderweg komen we elkaar tegen en de gezichtsuitdrukkingen voorspellen niet veel goeds. Er wordt niet eens gepoogd via gebaren te achterhalen hoe je maatjes ervoor staan.


Enfin, over het resultaat kunnen we nu wel kort zijn: Kagerzoom heeft ons ingemaakt en wel met 31-5. De eer werd hooggehouden door Dik met een 5-1 winst! De vijf anderen gingen met 6-0 ten onder…

Dit leidt ertoe dat we nu één na laatste zijn met nog één wedstrijd te gaan, en die is volgende week bij de Domburgsche. En daar waait het gelukkig ook regelmatig! Een gelijkspel zal niet voldoende zijn, er móét gewonnen worden!

 

 

 


Derde speeldag


14 april - Bentwoud 17 versus Reymerswael 19 (golfclub De Woeste Kop)

 

Naar Axel… naar De Woeste Kop ergens midden in het Zeeuwse Vlaanderen aan de voet van een fraai geconserveerde watertoren.

 

’Uitgerust’ met zes telefoons (zo smart als het maar kan) én twee navigatiesystemen die ons daarheen moeten kunnen leiden, lukt het ons niet om volgens plan aan te komen… zowel qua tijd als route. Gelukkig starten we in de tweede wedstrijd en kan er alsnog een enkel balletje geslagen worden.

Een mooi aangelegde baan met veel schade door gravend wild, zelfs op de fairways. De greens konden ook hier niet tippen aan de Bentwoudse.

 

Dat zou voor drie van ons het ultieme excuus kunnen zijn voor geleden verlies. Ondanks drie winstpartijen ging de wedstrijd als geheel nipt verloren met 19-17 en belanden we opeens in het ’rechter rijtje….’

 

 

 

 

Tweede speeldag Bentwoud gastheer

7 april - gastheer op golfbaan Bentwoud

 

Vandaag zijn we gastheer. Om half tien zijn we in de weer om flesjes mineraalwater en repen KitKat in de buggy te laden, de koffietafel te inspecteren en de receptie een dertigtal scorekaarten lichter te maken. Er komen muntjes voor de ballenautomaat en dan druppelen de eerste gasten binnen. De ingeleverde formulieren met de opstellingen worden na controle van de playing handicap verwerkt in de kaarten en 'en passant' wordt Roest gevraagd om de voorraad koffie weer op peil te brengen.

 

Captain in tijdelijken ruste Jan Wierts is vandaag ook van de partij en neemt om half twaalf de start van de eerste wedstrijd voor zijn rekening. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan; als captain ad interim kan ik dus rustig, genietend van een sigaar, getuige zijn van de tweede start onder zijn leiding.
In tegenstelling tot twee jaar geleden is het weer een stuk beter, maar kortebroekenweer, zoals in 2016, is het zeker níet. „Winderig”, vinden alle gasten na afloop.


De greens van Bentwoud worden weer alom geroemd: keurig geschoren gras, maar wel erg snel! Overall vinden de meeste gasten de baan mooi en zeer uitdagend met de kanttekening dat de bunkers toch wel erg lastig waren. Om half vijf is het laatste tweetal binnen en is er nog wel tijd voor een laving en versnapering uit de frituur… Vanwege de tijdrovende terugtochten naar het Zeeuwse van drie teams wordt bijtijds aangeschoven aan het diner. In ieder geval neemt iedereen afscheid van Bentwoud met een rozenstruik van de  fa. Spek uit Boskoop die dit de voorgaande jaren ook heeft verzorgd. Hartelijk dank aan Jan Spek!

 

Stond Bentwoud na de eerste speeldag eerste, na vandaag staan we tweede dankzij de monsterscore van vorige week.

 

 

Eerste speeldag Heren senioren 18 holes

31 maart 2017 - Bentwoud 34 - Domburgsche 2 (op golfbaan Kagerzoom)

 

Het was in Warmond dat we het spits van onze seniorencompetitie mochten afbijten… Volgens twee van ons die hadden voorgespeeld was het met de baan redelijk en met de greens echt slecht gesteld. We mochten echter constateren dat greenkeeping in de dagen voor de 31e maart toch nog flink zijn best had gedaan!

 

Kagerzoom, zo heet de club die als eerste de andere vier poulegenoten ontving, speelt op een polderbaan van 9 holes die tweemaal gelopen moet worden. Door de jaren heen heeft de baan een parkachtig aanzien gekregen, maar heeft de typische poldereigenschappen behouden. Zo is er vrijwel op elke hole water in het spel en kan de wind, net als op Bentwoud aardig vat krijgen op je spel.
Om dat polderkarakter in positieve zin te onderstrepen ligt de green van hole 6 aan het eind van een uitdagende dogleg richting de Kaag én richting een karakteristieke molen. Niet voor niets wordt deze hole door de Kagers de mooiste van de baan genoemd.

 

Epistel

De bedoeling van dit epistel is overigens niet om het Hollandse plassengebied te promoten, maar om verslag te doen van de verrichtingen van Heren Senioren 18 holes. En dat nu is natuurlijk erg lastig als je bij monde van Virginia ’verzocht’ bent een verslagje in te leveren terwijl je zelf, druk doende op fairways en in rough, niets meekrijgt van wat teamgenoten ervan bakken… Om toch aan een obligate hoeveelheid tekst te komen beginnen we dan maar eerst even met het voorstellen van dit team -met een gemiddelde leeftijd van negenenzestig jaar en bijna vijf maanden- in willekeurige volgorde in ieder geval wat leeftijd betreft: Bert Jonkeren, Cock Verkade, Maarten Haitink, Dik Houtman, Ton Gerssen, Paul Jongman, Jan van der Velden en Roy Nolten.

 

Elders op de aardbol
De laatste heeft min of meer vrijwillig het captainship op zich genomen omdat Jan Wierts dit seizoen om gezondheidsredenen heeft moeten afhaken. Verder waren Cock en Dik nog elders op de aardbol, dus de overige zes namen het op tegen het team van de Domburgsche, bij wie we eind april op de vijfde speeldag, te gast zullen zijn.

 

 

 

Haaks op de beoogde koers

Om kwart over twaalf begon het ’wegschieten’ van onze wedstrijd. Reymerswael 2 en De Woeste Kop 2 liepen toen al in de baan. Na een eerste mislukte toss -de euromunt bleef rechtop in de klei steken- werd deze in de herkansing door Bentwoud gewonnen en werd de eer aan de tegenstanders gelaten, de eerste officiële handeling van de verse captain. Bij onze doorgewinterde vierdejaars was er gelukkig geen spoor van plankenkoorts te bespeuren. Ook niet bij novice Maarten trouwens. Slechts één eerste afslag vertrok haaks op de beoogde koers richting vlag van hole 9, waar op dat moment gelukkig niemand stond… En ik verklap niet wiens afslag dat was!

 

Onachtzaamheid of nonchalance

De zon deed nog niet echt zijn best maar de omstandigheden qua weer waren alleszins redelijk! Bewolkt, droog en matige wind. Achter het schuurtje bij hole 6 wachtte ons een verrassing: een broodje warme worst en een glaasje cola werden ons deel, waarna het toch nog begon te regenen. Gelukkig was dat na één hole alweer voorbij en kon het regenjack weer uit, spoedig daarna gevolgd door de bodywarmer en trui want het zonnetje deed alsnog wat er door de app was beloofd!

Raar spelletje dat matchplay… een paar momentjes van onachtzaamheid of nonchalance bij een voorsprong van vier up en je staat er opeens nog maar eentje voor! Bij de les blijven is derhalve het motto!

Klinkende kijkcijfers

Zeeuwse zuinigheid of niet, het aantal punten dat de Domburgers vergaarden ontsteeg het aantal van twee (2) niet. Slechts één rondje van 9 holes wisten ze op hun naam te schrijven. De winst was dus voor ons met de klinkende cijfers 34-2. In de speech tijdens het diner heeft de captain zich moeten verontschuldigen voor deze asociale score, zeker daar in onze leeftijdscategorie golf toch ook gezien wordt als een gezelschapsspelletje…

Matchfixing

We zullen ons best doen om zonder matchfixing van de eerste plaats af te komen daar we onszelf na de recente promotie naar de tweede klasse nog niet echt klaar achten voor de eerste klasse!

Van de verdere verrichtingen van ons seniorenteam blijven we u op de hoogte houden!