2023 - Dames 1 27 holes (zondag)

 

 

 

 

Zondag 2 april 2023

1e wedstrijddag op Princenbosch

Bentwoud 1 - Leeuwenbergh 1
0 - 18

 

De eerste competitiedag ... we kunnen kort en krachtig over de uitslag zijn: 0-18 en dus hebben we het maar eerst over het weer. De weersverwachting was eindelijk een zonnetje en droog. Dat zonnetje liet echter lang op zich wachten in het Brabantse land en de wind was koud. Het water kwam dan weliswaar deze dag niet uit de lucht, maar het water van de afgelopen tijd was volop in de baan aanwezig. Drassige gebieden, zwaar zand in de bunkers, Princenbosch kan in betere tijden er denk ik heel mooi bij liggen.

 

We begonnen met een groepsfoto te laten maken op de eerste tee-box. Daar werden we al bijna uitgeschakeld door een bal van iemand vanuit de oefenbunker, terwijl we allemaal lief stonden te lachen naar de fotograaf. Oppassen geblazen dus vandaag!

De uitslag was 0-18. Ja, u leest het goed. We hadden de handicaps van de dames van Leeuwenbergh gezien en wisten dat we er hard aan moesten trekken.

Dat hebben we ook allemaal gedaan, maar helaas, wat ons nog nooit overkomen is:

zero points meegenomen naar Bentwoud.

 

Tonny over haar partijen:

In de greensomepartij van Joke en mij was het spannend. Met parren en zelfs birdies werden de punten verdeeld. Joke stond goed te putten. Tot tweemaal toe putte zij mijn vanaf de tee geslagen bal in de hole! Twee keer birdie en daarmee twee keer winst van de hole. Maar onze tegenstanders konden dat ook, ook zij maakten twee keer een birdie. Bij gelijke stand op hole 8 werd mijn waterbal fataal voor de wedstrijduitslag en werd uiteindelijk de partij door Leeuwenbergh op hole 9 gewonnen. In de single had ik niets in te brengen. Ik speelde niet meer echt lekker en hàd ik een kans om een hole te winnen, dan werd deze weer gepareerd met een put van 15 meter voor een birdie van een steady en goed spelende tegenstandster. Om gek van te worden.

 

Dorine en Jacqueline hadden ook steady spelende tegenstanders en verloren de greensomes.

Jacqueline over haar single:

In de single matchplay nam ik het op tegen mijn tegenstander Marjolein. Zij overbrugde langere afstanden met haar driver en wood dan ik, de kortere afstanden (chippen en putten) gingen mij dan weer beter af.

Op één hole lagen we beiden met 3 slagen op de fringe, 4 meter van de hole. Zij had een putt links-rechts en ik had een downhill putt. Zij speelde de bal op 15 cm van de hole, een gimmie. Ik zei: “Tja nu moet die van mij er wel in …… “ en die ging er in :)

De hole waarbij mijn bal op een waterplantje hing, dat ik dacht: als ik deze hole wil winnen, moet ik hem spelen en niet met een strafslag droppen. Helaas kwam het water wel omhoog, maar de bal niet.

Bij een andere hole had mijn tegenspeler het even niet, speelde de bal onder een boom, had een airshot, speelde hem terug naar de fairway, speelde hem in de distels en daarna weer vlak voor een waterhindernis. Zes slagen en ik drie met 60 meter te gaan naar de green. Deze hole kreeg ik van haar. Dat was de hole vóór mijn do-or-die.

De hole waarop ik verloor, raakte ik mijn approach niet goed, ik moest die hole winnen om nog mee te doen, ook al was mijn chip goed, helaas net een slag te veel.

 

Nanetta over haar ‘overlevingsput’:

Na een mooie drive, sla ik mijn 2e bal in de bunker voor de green. Mijn tegenstandster ligt na 2 slagen op de green voor een lange put. Als ik deze hole verlies, verlies ik de partij en ik wil graag nog even verder. Als ik in de bunker sta, kan ik nauwelijks over de rand kijken. Dit wordt lastig. Ik maak mijn slag en de bal blijft 3 meter voor de hole liggen. Zij mist haar put en ik weet dat ik nog 1 kans heb. Vol overtuiging put ik de bal en hij valt. We halven de hole……ik “leef" nog. :)

 

Ook al zijn we dik ingemaakt, het etentje na afloop was erg gezellig.

De volgende keer reizen we weer af naar Brabant en komen deze keer terug met punten. Beloofd!

 

Zondag 16 april 2023

2e wedstrijddag op De Loonsche Duynen

Princenbosch 1 - Bentwoud 1
16 - 2

 

Wie er gaan strijden om het kampioenschap in onze poule in de hoofklasse is al duidelijk, Leeuwenbergh en Princenbosch zijn duidelijk de sterksten. Op de laatste dag van de competitie gaan zij het tegen elkaar opnemen, dus dat wordt spannend.

Wij hebben deze twee sterke teams al mogen ervaren, twee keer dik verloren... maar de belofte van afgelopen keer dat we vanuit het mooie Brabant nu wel punten zouden gaan meenemen, heeft ons team waargemaakt. De greensomewedstrijd van Dorine en Jacqueline werd gelijkgespeeld en Karen heeft haar single op de laatste hole ook met een gelijke stand afgerond. Dus TWEE punten voor Bentwoud.

 

Hieronder de puntenmakers aan het woord.

Jacqueline over haar partij samen met Dorine:

Dorine en ik speelden tegen Roeli en Carien van Princenbosch. Het waait, het is koud, maar wel droog en we zijn blij met onze thermo’s. Het was een spannende strijd tot het eind. De tegenstanders zijn sterk, spelen ver en spelen steady. 

Op hole 3 met een sloot kriskras door de hole, sloeg ik helaas de 3e bal in het water, de tegenstander speelde hier foutloos en we konden de hole niet meer winnen. Op holes 6 stonden zij nog 1 up voor. 

Hole 7 wonnen wij en stond het all square. ‘We leven nog.’  Hole 8 wederom all square. Het kwam op de laatste hole aan. Een lange put van de tegenstander ging er (helaas) in. Ons testertje ook. Uitslag gelijkspel! In het verloop van de wedstrijd leek het dat zij sterker waren, dus gelijk spel is voor ons winst.

 

Mijn single tegen tegenstander Roeli was een uitdaging. Zij is de helft van mijn leeftijd en de helft van mijn handicap. De 1e 9 holes gingen niet zo goed en bij de turn stond ik 3 down. Daarna ging het iets beter en maakte Roeli een paar foutjes en ze werd een beetje onzeker. Ik haal diep adem, luister naar de vogeltjes en zorg dat mijn hart niet zo hard klopt: 2 down, 1 down, 1 down, 1 down. Gaat de goeie kant op!

Op hole 16 was het dormie en helaas, door een no-guts, no-glory shot van mij op hole 17, die mislukte, werd het 3 down en had ik de single verloren.

 

Karin over haar gewonnen punt in de single:

En dan loop je daar in de laatste flight om 7 uur ‘s avonds op een geheel verlaten golfpark, althans zo lijkt het. Iedereen zit al binnen aan de borrel. Het begon goed. De eerste hole gewonnen. Dus het kan. Daarna een beetje gerommel, maar toch de schade beperkt gehouden. En dan gaat het putten op die supertrage greens steeds beter. Die stilte, zo aan het einde van de dag, ligt mij wel. En dan op hole 18 haal ik nog een punt binnen voor het team. 

 

Aankomende zondag zijn wij gastvrouw en spelen de andere vier teams op onze mooie baan. Wij hebben dan volop de tijd om de teams van De Loonsche Duynen en Veldzijde, die we nog gaan treffen, te analyseren. We willen natuurlijk graag een keertje gaan winnen.

 

 

Zondag 30 april 2023

4e wedstrijddag op Golfbaan Leeuwenbergh

Bentwoud 1 - Veldzijde 1
12 - 6

 

Deze wedstrijddag moesten we afsluiten met winst om nog maar een kans te hebben om ons te handhaven in de hoofdklasse. De winst is gelukt! We hebben gewonnen met 12-6 en dat voelt goed.
De greensomes in de ochtend werden afgesloten met één keer winst (Joke en Tonny), één keer verlies (Dorine en Jacqueline) en een gelijkspel (Karen en Nanetta): 3-3.
De singles zijn door Joke, Tonny, Dorine en Nanetta gewonnen, Jacqueline heeft gelijk gespeeld en Karen verloren helaas: 9-3.

 

Tonny over haar partijen:
Dat golf ook een mentaal spelletje is bleek wel in de greensomespartij van Joke en mij tegen Joke en Phil. In de ochtend uitte tegenstandster Joke (van Veldzijde) een keer dat ze Tonny nog niet één keer op een foutje kon betichten. De drives vooral en de chippies liepen inderdaad lekker en samen met de goede puts van Joke werd de partij binnengehaald. In de middag moest ik in de single tegen dezelfde Joke van Veldzijde en ik had met de winst en goede spel in de ochtend al een mentale voorsprong op haar. Op de eerste hole ‘kreeg ik mijn put’ en won de hole. Om er weer in te komen na de lunch dacht ik, ik oefen nog even een putje op deze eerste green en legde de bal op geruime afstand van de hole en zowaar, de bal ging erin. Je had haar gezicht moeten zien en de intonatie van de opmerking -ja en die gaan er ook gewoon in- moeten horen. Haar mentale gesteldheid werd hiermee duidelijk en mijn zelfvertrouwen groeide nog meer. We hebben de partij op de dertiende hole beslist in mijn voordeel en vervolgens op voorstel van Joke de mooie baan van Leeuwenbergh uitgelopen tot en met de achttiende hole. Een goed idee, het weer was prachtig en dan is lopen in je rokje (ja, eindelijk!) op de golfbaan leuker dan wachten op het terras. Dat drankje wachtte wel op ons!

 

Dorine over haar mooie ervaring op hole 18:
Wat een prachtige dag hadden we afgelopen zondag met de competitie bij Leeuwenbergh. 
Niet alleen het zonnige weer, maar ook onze teamwinst tegen Veldzijde maakte de dag helemaal goed.
Ik ging in de middag met de single tegen de zeer degelijk spelende Cora van start. Na de eerste 9 holes stond ik 2 down. Oeps, daar moest snel verandering in komen.  Ik won de twee eerste holes van de back nine. Dus gelijk. Maar toen kwam Cora weer met 2 up te staan. Bij hole 17 maakte ik uiteindelijk gelijk, dus was de 18e hole de beslissende in onze sportieve strijd. 
Beiden begonnen we deze hole niet met een perfecte afslag. Toch de zenuwen die mee gingen spelen???  Bij de green van deze par 5 lag ik met twee slagen minder, net buiten de green op zo’n 30 meter van de vlag. Ik moest de bal  “alleen” maar bij de hole neerleggen. Tsja, dat moet dan nog wel in het heetst van de strijd gebeuren. Maar… ik legde de bal 30 cm van de vlag vandaag! Onder luid applaus van de teamies en andere speelsters die al met een drankje en een hapje op het terras zaten, kon ik de felicitaties van de zeer sportieve Cora in ontvangst nemen. 
De winst van deze speeldag was binnen! 


We leven nog. Maar...
De onverwachte winst van De Loonsche Duynen op Princenbosch heeft roet in het eten gestrooid. De stand in de poule is nu wel zo veranderd dat we aanstaande zondag met 18-0 moeten winnen van De Loonsche Duynen, voorheen DE EFTELING genaamd, om in de hoofdklasse te kunnen blijven.
Dit zou wel een heel mooi sprookje zijn :)

 

 

Zondag 7 mei 2023

5e wedstrijddag op Golfbaan Veldzijde te Wilnis

De Loonsche Duynen 1 - Bentwoud 1

13 - 5

 

Zondag 7 mei 2023, alweer de laatste competitiedag van het seizoen. En wat voor een competitie was het dit jaar! Door een verschuiving van dames 36-holes naar de 27-holes competitie was er ook een enorme daling van de gemiddelde handicap bij de tegenstanders. Een handicap van bijvoorbeeld 3.7 en 5.8, daar kunnen wij als Bentwoudteam niet aan tippen. Maar uiteraard deden wij ons uiterste best om toch matchpunten te pakken. 


De laatste dag speelden we tegen de Loonsche Duynen, een team dat degelijk als derde in de poule stond. Wij zouden met 18-0 van hen moeten winnen om niet te degraderen. Nou, dat zou een droom zijn, dus konden we relaxed deze dag ingaan op het prachtige Veldzijde.
De dubbels in de ochtend werden gespeeld met prachtig weer. Joke en Tonny speelden gelijk, Jacqueline en Dorine wonnen en Nanetta en onze invalster Femke verloren de greensomes. Met 3-3 gingen we de lunch in. Het weer was nog prachtig op dat moment.


In de ochtend hadden we een document te lezen gekregen met het onweersprotocol. Het was immers voorspeld, maar het leek er toen nog helemaal niet op dat het zou gaan onweren. Helaas bleek dat later wel het geval. Net toen Dorine en Femke, 5e en 6e single, door de turn waren, begon het onweer. De toeter ging, alhoewel de eerste 4 speelsters deze aan de andere kant van de baan niet gehoord hadden, want die hebben doorgespeeld. Daar zaten we dan met een aantal koppels, ook van de andere wedstrijden, in een schuilhut. Verderop was de bliksem ingeslagen, dus moesten we langer wachten voordat er groen licht vanuit Veldzijde kwam dat er doorgespeeld mocht worden. 

 

Dorine vond het echter echt te onveilig om door te spelen en had samen met de tegenstandster besloten om te stoppen. Femke ging dapper door. De speelsters druppelden (letterlijk en figuurlijk) daarna een voor een het clubhuis binnen. Alleen Joke won haar single, verder had iedereen verloren of de partij opgegeven.

 

Het was wel jammer dat een leuke en gezellige competitie met dit onweer en deze regen afgesloten werd. Maar een gezamenlijk diner met huldiging van de kampioenen van Leeuwenbergh maakte weer veel goed en daarmee sloten we dit seizoen af. 

 

Volgend jaar spelen we, ook Veldzijde, weer in de eerste klasse. Een klasse waar we op dit moment wellicht meer in thuis horen. Bedankt teamies voor de leuke tijd tijdens de competitie, maar zeker ook de voorbereidingen zijn mij altijd zeer waardevol. Hopelijk spelen we volgend jaar weer met een mooi team voor Bentwoud in de 1e klasse.


Geschreven door Dorine