December 2021 - interview met Marlies en Jan

Gekscherend zeg ik wel eens tegen iemand die ik vaak tegenkom op Bentwoud: “Jij hoort echt bij de inboedel”. Voor Jan en Marlies Benschop geldt deze uitspraak letterlijk.

In een klein maar zeer gezellig appartement in het clubhuis wonen Jan en Marlies sinds een aantal jaren. Een appartement met een grote woonkamer met open keuken, een ruime master-bedroom en een prima badkamer. Het uitzicht vanuit het appartement is fenomenaal. Wie kan in Benthuizen zeggen dat hij een tuin heeft van 108 hectare en een ruime handvol tuinmannen die deze tuin in topconditie houden. Jan en Marlies kunnen dat en genieten ervan.

 

Ik weet nog heel goed dat ik Jan tegenkwam op zijn eerste werkdag op Bentwoud. Ik was op hole 8 van de B-lus toen hij mij vroeg waar hole 6 was. Op dit moment heeft de baan geen geheimen meer voor Jan. Al was het maar omdat hij en Marlies zich ook in hun vrije tijd volledig aan de golfsport hebben overgegeven. Met zijn karakteristieke swing met de linkerhand (ik blijf het altijd heel knap vinden dat mensen dat kunnen), en Marlies met haar elegante swing zijn ze allebei op weg naar een zeer acceptabele handicap.

 

Tijd om eens wat nader kennis te maken met deze enthousiaste en lieve mensen die zich elke dag inspannen om van Golfbaan Bentwoud een prachtige locatie te maken waar iedereen zich thuis voelt.

 

 

Hoe lang kennen jullie elkaar en hoe zag jullie leven er voor Bentwoud uit?

We hebben elkaar ontmoet in de Disco Rozenburg toen ik 17 was en Jan 18 zegt Marlies. We kennen elkaar dus ongeveer 50 jaar. Jan heeft 35 jaar in de transportwereld gezeten. Daarna heeft hij 8 jaar grafisch werk gedaan en sinds 2015 full-time in dienst op Golfbaan Bentwoud.

 

Marlies heeft 8 jaar administratief werk gedaan en gewerkt als telefoniste bij een autobedrijf. Daarna 4 jaar in een bloemenzaak, 2 jaar als kantine medewerkster bij een kaasbedrijf. Toen 14 jaar grafisch werk (samen met Jan) en Marlies heeft 35 jaar les gegeven bij een sportschool. Uiteraard heeft zij daar ook zelf aan haar conditie gewerkt.

 

Bentwoud

Toen de mogelijkheid zich aandiende voor de werkzaamheden op Bentwoud hebben wij dat met beide handen aangegrepen. Op een gegeven moment kwam in 2018 de mogelijkheid om het appartement in het clubhuis te betrekken. Zoon Pim is in ons  huis gaan wonen in Boskoop. Pim is op zoek naar een stuk grond om een huis te bouwen. Mogelijk zal daar een seniorenwoning bij komen waar wij gaan wonen als we ooit vertrekken van Bentwoud.

 

Wat doet Jan nou de hele dag op Bentwoud?

De taken van Jan spelen zich grotendeels in de buitenlucht af. Elke dag zorgen dat de Driving Range leeggehaald wordt. Als de omstandigheden erg nat zijn dan is dat een hele klus en moeten de ballen met de hand geraapt worden. Meestal helpt Marlies en de Marshal wel mee en op zondag zijn Bert Vernet en Don Roubos erbij om te helpen maar het blijft een heel werk. Op drukke dagen kunnen er duizenden ballen op de DR liggen. Zeker als er gemaaid moet worden op maandagmorgen mag er op zondagavond geen enkele bal meer liggen. Daarnaast is Jan verantwoordelijk voor de afvalverwerking op de gehele golfbaan, het onderhoud van de buggy’s, het aansturen van de ballenjongens die in het weekend aanwezig zijn en alle klussen die verder nog op zijn pad komen. (denk aan borden plaatsen, afstandspalen vervangen, watertargets plaatsen bij toernooien enz. enz.)

 

En jij Marlies?

Ik ben verantwoordelijk voor de facilitaire dienst , wat zich voornamelijk binnen afspeelt. Met een team van mensen zorgen we ervoor dat alle binnenruimten elke dag schoon zijn. We zijn er wel achter gekomen dat blijkbaar niet iedereen netjes is opgevoed. Onlangs is een golftas die in het water gewaaid was doodleuk leeggegoten in de lockerruimte, witte handdoeken worden uit de kleedkamer gehaald om stokken en karren schoon te poetsen. De hogedruk-luchtslang buiten wordt lang niet altijd gebruikt dus er komt veel modder mee naar binnen. In de douches is het soms ook een bende. Helaas hebben we zelfs een keer menselijke uitwerpselen gevonden in een van de douches. Ik kan er een boek over schrijven maar ondanks alles doe ik het zeker nog met plezier. De meeste mensen doen ook wel hun best om het zo netjes mogelijk te houden.

 

Wat doen jullie als je niet aan het werk bent?

Jan heeft al jaren lang een heel mooie hobby. Hij is lid van Citroën HY vereniging en in het bezit van een AK350. Met die Citroën wordt  vakantie gevierd en natuurlijk wordt er indien nodig aan gesleuteld en gewerkt. Naast de HY heeft Jan ook nog een BMW R100S uit 1977. Hij is verder gek op sport dus schaatsen, hardlopen en golfen staan regelmatig op het programma. Tevens kijkt Jan graag naar wielrennen en de Formule1.

 

Marlies is zo mogelijk nog sportiever. Yoga, wandelen, fietsen en ze heeft marathons gelopen in Rotterdam. Golf is de nieuwste hobby en ook dat gaat Marlies goed af. Met zoveel sportieve achtergrond is dat natuurlijk ook geen wonder.

 

Vrijwilligerswerk

Samen hebben Jan en Marlies ruim 10 jaar vrijwilligerswerk gedaan in een verzorgingshuis en 13 jaar de organisatie van Coenecooploop in Waddinxveen op zich genomen. Jan zit inmiddels al 8 jaar in het Citroën HY team.

 

Kortom, activiteiten voldoende in Huize Benschop.

 

Jan en Marlies, Hartelijk dank voor dit interview en we hopen dat Golfbaan Bentwoud en de spelers nog lang van jullie inzet kunnen genieten.