Februari 2022 - interview met Rini en Donald Hartman

 

In de bankwereld noemen ze het een bankstel, bij Shell cs wordt gesproken van een oliestel. Bij GC Bentwoud noemen we het maar een golfset. 

 

In iedere vereniging zijn leden aanwezig die met hun vrijwilligerswerk het voortbestaan van een vereniging mogelijk maken. Bij GCBentwoud is dat gelukkig niet anders en daarom is het goed om af en toe wat mensen nader aan u voor te stellen. In de vorige nieuwsbrief hebben jullie kennis gemaakt met golfset Jan en Marlies Benschop. Weliswaar geen vrijwilligers maar zeker zeer belangrijk voor Bentwoud. In deze nieuwsbrief maken we wat nader kennis met wederom een golfset namelijk Donald en Rini Hartman. Donald en Rini zijn werkzaam bij respectievelijk de Heren- en de Damescommissie. Tijd om wat meer te weten te komen over dit setje!

 

 

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Rini: In 1962 hebben we elkaar leren kennen in Amsterdam. De kennismaking verliep via een klasgenoot van Donald, die toevallig de overbuurjongen was, waarmee ik in die tijd bevriend was. Aanvankelijk trokken we veel met z’n drieën op, maar uiteindelijk gingen we als “ setje” verder.

Donald zat op de HBS, ging na zijn eindexamen naar de kweekschool, maar moest zijn studie halverwege onderbreken vanwege de verplichte opkomst voor militaire dienst.

Ik zat op het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes en ging na mijn eindexamen Gymnasium B een jaar als au pair naar Engeland. Daarna ben ik gaan werken. Eerst bij Shell in Amsterdam-Noord en later bij een (toen nog klein) accountantskantoor aan de Keizersgracht.

 

In 1968 hebben we ons verloofd en in 1970 zijn we getrouwd. Donald was intussen klaar met zijn studie en kreeg een baan als onderwijzer in Rotterdam, waar we in Ommoord ook een nieuwe flat konden betrekken. 

Sinds 1974 wonen we in Bleiswijk. Sport en spel waren altijd al zijn grote liefde en na het behalen van zijn diploma aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding is Donald daar tot aan zijn pensionering in 2009 docent lichamelijke opvoeding is geweest. 
Ik kon na ons huwelijk terecht bij de vestiging Rotterdam van het accountantskantoor, maar in 1981 werd ik gevraagd voor een nieuwe job bij een van onze klanten en zo belandde ik in “de drank” bij een distilleerderij in Schiedam. Daar heb ik met veel plezier tot 2016 gewerkt.

 

Waar is de liefde voor golf ontstaan?

 

Donald had al eens een clinic gedaan via de vakbond voor gymnastiekers en ik kwam ermee in aanraking via mijn zakenreisbureau, dat een fantastische golfdag voor klanten organiseerde op Burggolf Purmerend. De echte liefde ontstond in Brigels (Graubünden – Zwitserland). Daar kwamen we al jaren om te wandelen en toen er op 1350 meter hoogte een 9 holes golfbaan werd aangelegd vonden we dat een mooie aanleiding om thuis les te gaan nemen, zodat we in toekomstige vakanties het wandelen zouden kunnen afwisselen met golf. Golf op hoog niveau dus!

 

Waar hebben jullie het GVB-examen gedaan?

 

We hebben privéles gehad en examen gedaan op het toenmalige GCR naast het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. (nu bekend als Seve).  Na het behalen van ons GVB zijn we lid geworden van Golfclub van Rijckevorsel (thans Golfclub Hitland) in Nieuwerkerk a/d IJssel.

 

Hebben jullie behalve golf nog andere interesses?

 

We fietsen graag, waren jaren lid van de Driebergse Toerclub, hebben veel fietsvakanties doorgebracht in Frankrijk, variërend van het vlakke deel net onder Parijs t/m de Pyreneeën, maar tegenwoordig beperken we ons tot Nederland, waar je ook prachtige fietstochten kunt maken en de elektrische fiets het allemaal net een beetje comfortabeler maakt.

Korte golfvakanties zijn favoriet, bij voorkeur in een goed hotel op een mooie baan.

 

 

Naast golf en fietsen houdt Donald zich met fotografie bezig en vind ik het leuk om uitgebreid te koken. Verder houd ik van lezen, handwerken en met de computer of iPad bezig zijn.

 

Donald heeft naast zijn werk altijd veel op sportgebied gedaan: jeugdtraining bij Soccer Boys, volleybaltraining bij de lokale volleybalvereniging, coach Vrijwillige Brandweer Bleiswijk, schaatstraining op De Uithof.

Op golfgebied waren we op Hitland beiden actief als NGF examinator, zat Donald in de Weco en begeleidde hij de jeugd, en was ik gedurende drie jaar bestuurslid (secretaris). 

Op Bentwoud zijn we actief in resp. de heren- en de damescommissie.

 

Wat vinden jullie van Bentwoud in vergelijking met Hitland?

 

Toen we in 2012 de overstap maakten, gaven we het een jaar, want er was nog niet veel geregeld binnen de club en we kwamen natuurlijk uit een geoliede machine.

Met de toenmalige penningmeester hebben we daarom in het voorjaar van 2013 met een klein clubje vele avonden in de bestuurskamer gezeten om een wedstrijdkalender samen te stellen en allerlei andere zaken te regelen, zodat er per 1 april 2013 een redelijk wedstrijdprogramma kon worden aangeboden aan de leden. In eerste instantie alleen op maandag (heren), dinsdag (dames) en in het weekend, later kwamen daar de senioren bij.
Wat ons op Bentwoud opvalt, is dat het een totaal ander publiek is dan bij Hitland. Daar voelde de club als familie, iedereen speelde zonder morren met iedereen en je leerde ook van elkaar. Vermoedelijk als gevolg van de individualisering binnen de huidige maatschappij is dat op Bentwoud een stuk minder. We hopen dat dit ook op Bentwoud toch beter zal gaan worden. We missen toch wel een beetje het familiegevoel van Hitland.

 

Wat is jullie favoriete baan en welke topgolfer is favoriet?

 

Naast de baan in Brigels met prachtig uitzicht op de besneeuwde bergen rondom is ook de Championship Course van Winston Golf een van onze favorieten. Deze baan, aangelegd door de familie Pon (van de Volkswagen) in Mecklenburg-Vorpommern in het voormalige Oost-Duitsland en tot voor kort sponsor van Joost Luiten, is een genot om te spelen.

Chauvinistisch als we zijn, is Joost Luiten natuurlijk degene die wij volgen, want én afkomstig uit Bleiswijk én zes jaar in de klas bij Donald, dan kan er maar één de favoriet zijn, toch?

 

Rini en Donald: Hartelijk dank voor dit interview en succes met jullie werk in de commissies!