November 2022 - Kris Kras

Op golf.nl is afgelopen week een artikeltje verschenen over de herkomst van het golfen. Al eeuwenlang is er strijd om de eer tussen ons lage landje en dat grote eiland aan de overkant. Gelukkig is nu, door het Europese Parlement, Nederland uitgeroepen tot bewaarder van dat erfgoed. Zelfs aanvragen om ’meer’ zoals dat kan bij Unesco, zijn al ingediend…


Hoe Icke daarbij kom heeft te maken met een stukje wetenschap die mij is komen aanwaaien tijdens ons aller golfavontuur van eind oktober. Ergens op de tijdlijn moet er een etymologische switch gemaakt zijn van Kris-Kras, via Criss-Cross naar Cross-Country… En zeg nou zelf: al is golf dan toch een oranje uitvinding geweest, de engelse naam voor zo’n speciale wedstrijd bekt veel beter, toch?

 

In ieder geval hebben wij van Bentwoud op 29 oktober de dag van ons leven gehad, al waren er enkelingen bij die de barre tocht, volgens eigen zeggen, maar nauwelijks hebben overleefd… Want kris-kras was het! Van afslag A1 naar hole A7, van halverwege A7 over fairway A5 naar hole A3. En ga zo maar door: in vijf uren een slordige 10 kilometer lange tocht onder leiding van een kapitein en steeds met z’n vijven onderhandelend over de keuze van de beste ball, zoals dat in Texaanse termen heet. Enne, dan die besluitvorming én verbroedering natuurlijk.

 

En zo sloeg de golfclub samen met de organiserende evenementencommissie meerdere vliegen in één klap. Met zijn negentigen hadden we warempel alle crises van ons land in die 5 uren de wereld uit kunnen helpen bij gebrek aan Haagse daadkracht, ware het niet dat we steeds een balletje moesten slaan…

 

Onzin natuurlijk, want hier staken spelers én teams er wél bovenuit. Zie hieronder de uitslag van Bentwouds eerste Kris-Kras.

 Trackman klassementen

 

Onze dank gaat uit naar de directie van de baan, die vond dat het na vijf jaar wel eens moest kunnen, zo’n wedstrijd; dank aan onze leden van de EvenementenCie voor wie dit evenement zeker (nog) geen routineklusje was, een paar hulpvaardige marshals, en natuurlijk aan alle leden die het hebben aangedurfd voor deze slotwedstrijd in te schrijven. En niet te vergeten zanger Carl Clancy en de Vermaat-brigade die het slot van een onvergetelijke dag hadden verzorgd.

 

Volgens ons is de kans groot dat we het ooit nóg eens gaan doen!

 

Icke van de evenementencommissie