Sponsors

Augustus 2022 - Interview met Henny en Ron Sewalt

In de afgelopen nieuwsbrieven hebben al diverse interviews gestaan met “golfsetjes”. Koppels die lid zijn en opvallen op de club. Deze keer een interview met golfsetje Ron en Henny Sewalt.

 

Ron en Hennie

 

Wie het geluk heeft gehad om met Henny of Ron te worden ingedeeld bij een clubwedstrijd kan beamen dat je die dag een gezellige ronde hebt gelopen. De verhalen over de reizen en ervaringen op buitenlandse golfbanen zijn legendarisch. De dans-capaciteiten van Henny tijdens het zomerfeest mochten er ook zijn. Niet te stoppen die dame! Tijd om eens nader kennis te maken met deze enthousiaste leden!

 

Hoe lang kennen jullie elkaar?

Wij kennen elkaar vanaf ons 18e. We zijn nu allebei 68, dus 50 jaar. We zijn getrouwd toen we 23 waren. Tegenwoordig zou men dat als heel jong bestempelen maar in die tijd was het heel gewoon. Dus we zijn 45 jaar getrouwd en we hebben twee kinderen. Zoon Terry en dochter Kim.

 

Waar hebben jullie elkaar ontmoet?

We hebben elkaar ontmoet in de jeugdsoos van de Martha Parochie in de Haagse Schilderswijk. Daar ging ik altijd met de jongens van mijn voetbalteam (Groen-Wit 58) lekker goedkoop biertjes drinken. Een van de teamleden had geregeld dat Henny en haar zus een keer mee naar de soos kwamen en dat was het begin van onze relatie die nu een halve eeuw bestaat.

 

Wat hebben jullie gedaan in jullie werkzame leven?

Ik heb 37 jaar bij het Europees Octrooibureau, een internationale organisatie, gewerkt. Natuurlijk moest elke aanvraag voor een patent, tot aan de publicatie daarvan, geheim blijven. 's Avonds tijdens het eten kwam mijn werk wel eens ter sprake. Natuurlijk ook de geheimhoudingsplicht die aan de medewerkers was opgelegd. Toen op een dag de onderwijzeres van Terry in de klas een vragenrondje maakte over de beroepen van de ouders van de kinderen, antwoordde Terry vol trots dat zijn vader een geheim agent was!
Voor de periode bij het Octrooibureau heb ik een aantal jaren als ambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt.

Henny heeft topwerk verricht door er altijd voor de kinderen te zijn. Toen die naar het middelbaar onderwijs gingen en grotendeels voor zichzelf konden zorgen, is zij in een leuke boetiek gaan werken. Wie Henny en haar mooie outfits kent hoeft er niet lang over na te denken wie de beste klant van de boetiek was, zegt Ron met een brede smile!

 

Hoe zijn jullie met golf in aanraking gekomen?

Henny speelt nu bijna negen jaar golf. Toen mijn pensionering in zicht kwam heb ik het geniale plan opgevat om Henny kennis te laten maken met de golfsport. Op haar 60e verjaardag vertelde ik Henny dat ik een verrassing voor haar had en dat we samen in de auto ergens naar toe gingen. Op haar vraag welke kleding bij de verrassing hoorde, stelde ik voor dat makkelijk zittende kleding misschien wel de beste optie was. Op de oude route (bij de HSL tunnel) naar de golfbaan kwam ze met de vraag; we gaan toch niet doen wat ik denk dat we gaan doen. Jazeker wel was mijn antwoord. Vanaf dat moment zat ze vol spanning. Echter teaching-pro Jos wist haar snel rustig te krijgen en werkte keurig de eerste les af. Zo keurig dat ze zelfs enthousiast werd. En zie daar, het zaadje was geplant. Daarna lessen in een groepje waarvan de deelnemers het een voor een af lieten weten. Zodoende kreeg Henny de resterende vijf lessen privé-onderwijs van Jo. Vlak daarna werden we door Jo overgehaald om met een groep in Spanje te gaan golfen. Dat was een geweldige ervaring waaraan we veel golfvrienden hebben over gehouden. De Vikings zijn inmiddels een begrip op de baan. Henny is inmiddels bijna nog een fanatiekere golfer dan Ron. (misschien is dat de reden waarom ik Ron af en toe alleen op de baan aantref om extra te oefenen (red.))

Ron heeft 43 jaar geleden leren golfen op de Rijswijkse en noemt zich dan ook een “herintreder”. Hij heeft 3 jaar op de Rijswijkse gespeeld en is daarna gestopt om meer tijd voor de kinderen te hebben. Ook bij de kinderen was sport een belangrijke factor. Het kwam voor dat, in het zelfde weekend, Ron met Terry, een fanatieke ijshockeyer, in Geleen was en Henny, met Kim voor een judotoernooi in Groningen was.
Dus veel tijd voor andere dingen was er niet. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat wij er niet voor voelden om voor 5000 gulden een participatie-bewijs te kopen om lid te kunnen worden bij RGC. Voor die 5000 gulden hebben we een caravan gekocht waar we 15 jaar heel veel plezier van hebben gehad.

We zijn nu allebei negen jaar lid van GC Bentwoud en hebben het erg naar ons zin en doen zoveel mogelijk, vol overgave, mee met de club wedstrijden.

 

Wat doen jullie als er niet gegolfd wordt?

Zoals hier al gemeld hebben we twee kinderen, Kim en Terry die allebei een erg leuke partner hebben, Jamie en Ilona. We hebben vier kleinkinderen, drie prinsjes van drie, zes en acht en één prinsesje van negen die we graag verwennen. We wonen op hooguit 10 minuten fietsen van elkaar in Zoetermeer. We zijn geen vaste oppas Opa en Oma maar de kinderen en kleinkinderen weten dat ze altijd op ons kunnen rekenen wanneer dat nodig is.

Naast golf hadden we ‘verre reizen’ als tweede hobby. We hebben al veel van de wereld gezien. Zo zijn we oa in Alaska, Australië, Zuidelijk Afrika en Nieuw Zeeland geweest. We hebben daar fantastische verhalen over want de uitdrukking luidt “zij die veel reizen, hebben veel verhalen”. Nou heeft Henny daar toch al niet zoveel moeite mee hoor. De interviewer heeft daar ervaring mee. Een rondje golf met Henny is als een reis rond de wereld in 18 holes!!
Helaas is door Corona de lust om verre reizen te maken grotendeels verdwenen hoewel een rondje met een camper op Vancouver Island nog niet is afgevinkt van de bucket-list…

Momenteel is Spanje onze favoriete vakantiebestemming. Henny heeft een vriendin met een bungalowtje dat we regelmatig kunnen huren. Heerlijk in de buurt van Alicante met prachtige golfbanen in de directe omgeving. Doordat een neef van mij in die buurt woont, hebben we ook daar een gezellige vriendenkring op kunnen bouwen. We zijn zelfs lid geworden van de Nederlandse Golfclub in Rojales.

 

Wie is jullie favoriete golfer?

Heel toevallig heeft Ron’s favoriete golfer, Cameron Smith in het weekend van 16 juli The Open op St. Andrews gewonnen. Zoals die jongen kan golfen. Dat is echt jaloersmakend. Wat kan die jongen putten zèg. Kan ik echt van genieten. Temeer omdat ik er zelf niet zo goed in ben. Henny heeft geen favoriet. Kijkt ook nooit golf. Zij vindt het veel leuker zelf te spelen.

Ik wil nog even kwijt dat het leuk is om op andere, soms verre, banen te spelen. Dan na terugkomst weer op onze 'eigen' baan te spelen geeft veel voldoening. Wat ligt de baan er toch prachtig bij. Vanuit hier nogmaals een groot compliment aan al de greenkeepers.

Ron en Henny, bedankt voor jullie tijd en mooie verhalen. Tot gauw op de baan!