September 2021 - Interview met Chris van Beek

Wie een beetje de uitslagen van de heren- en de seniorencompetitie heeft gevolgd in het afgelopen jaar komt regelmatig de naam van Chris van Beek tegen, hoog in de uitslagen en bij de birdie-competitie.  Ook was hij recentelijk winnaar van de Grevelingenhout Senior Open. Het is duidelijk dat we hier met een prima golfer te maken hebben. Hoog tijd om eens wat nader kennis te maken met Chris en te vragen naar zijn drive en ambitie.

 

Hoe komt een geboren Amsterdammer op Bentwoud terecht, Chris?

 

Ik ben inderdaad geboren in Amsterdam (1954) maar daar heb ik niet lang gewoond. Na mijn opleiding HTS Weg- en Waterbouw heb ik gewerkt bij Ingenieursbureau DHV, Heerema en de laatste periode van mijn werkzaam leven bij Deepwater Wind (later overgenomen door Orsted). Voor Heerema heb ik veel projecten in het buitenland gedaan: Angola, Nigeria, Maleisië, India, China, Australië, Nieuw Zeeland, Mexico, USA en ook wat landen rond de Noordzee.

Voor Deepwater Wind heb ik 10 jaar in Providence (Rhode Island, USA) gewoond en daar met mijn bedrijf het allereerste offshore wind park gebouwd.

 

Ik ben al sinds 1978 getrouwd met Marja en we hebben twee kinderen (Jurre en Laura) en twee kleinkinderen (Dani en Loré). In 2020 hebben we Rhode Island verlaten en zijn we op een mooie plek in Alphen a/d Rijn beland. Tot en met 31 augustus van dit jaar heb ik voor mijn laatste bedrijf nog halve dagen gewerkt. Op 1 september ben ik volledig met pensioen gegaan. Ik denk dat ik voldoende bezigheden heb om me na de pensioendatum prima te kunnen vermaken. Ik tennis, fiets en wandel namelijk ook nog graag naast het golfen.

Sport is inderdaad een grote passie. Tijdens ons verblijf in Amerika heb ik met mijn zoon Jurre alle Major League Honkbal stadions van het hele land bezocht. In het weekend van 5 september heb ik drie dagen doorgebracht bij de Heineken Dutch Grand Prix. Een geweldige beleving met fantastisch weer en de gedroomde winnaar natuurlijk. Echt een prachtige nieuwe ervaring. Ik had natuurlijk wel geluk dat onze toegangskaarten werden ingeloot nadat een deel van de toeschouwers niet mocht komen.

 

Je woont in Alphen maar toch golf je niet op Zeegersloot maar op Bentwoud. Hoe ben je tot die keuze gekomen?

 

Bentwoud sprak me erg aan door de drie verschillende lussen en de mooie par 3-4 baan die er gespeeld kunnen worden. Een favoriete lus op Bentwoud heb ik eigenlijk niet. De attractie van Bentwoud voor mij is juist de variatie door de vier verschillende lussen. Ik woon in Alphen aan den Rijn, dus zou ik ook lid kunnen zijn van Zeegersloot, maar de gezelligheid van de club en de afwisseling van de verschillende lussen maken Bentwoud voor mij veel aantrekkelijker. De afstand van Alphen naar Benthuizen is met mijn electrische auto ook goed te doen!

 

Ik ben zeer te spreken over GC Bentwoud. De speerpunten van GC Bentwoud kunnen worden omschreven als een club met een sociaal karakter waar je gezelligheid vindt en nieuwe mensen kan leren kennen. Ik ervaar dat ook zo en dat spreekt me erg aan. Dus dat vind ik prima aan deze club. Op je vraag: wat kan er beter is mijn antwoord eigenlijk dat ik de huidige koers prima vind en ik wil absoluut niet zeuren over wat er misschien anders of beter zou kunnen. De leden zijn mondig genoeg om dit eventueel aan te geven bij het bestuur en daar is ook volop gelegenheid voor.

 

Waar is voor jou de passie voor golf begonnen?

 

Ik heb eigenlijk de bijna traditionele “sportcarrière” doorlopen. Voetbal, tennis en golf.

Sinds 1998 speel ik regelmatig maar de liefde voor de sport is al in 1984 ontstaan op de prachtige linksbaan van Moray in Schotland. Ik verbleef daar regelmatig voor mijn werk en logeerde dan in het Golf View Hotel. Ik heb pas echt leren golfen tijdens mijn verblijf in Amerika waar ik elk jaar wel wat golflessen genomen heb. Ik ben ervan overtuigd dat fitheid en golf veel voor elkaar doen. Thuis heb ik een aantal fitness-apparaten en mijn kracht en souplesse zijn zodanig verbeterd dat mijn handicap het laatste jaar flink is verbeterd. Ik zit nu op 11.9. Natuurlijk zou het leuk zijn om single handicapper te worden en dat ga ik ook zeker proberen maar het mag nooit ten koste gaan van het plezier dat ik aan golf wil beleven. In het najaar hebben we ons met een team opgegeven voor de najaarscompetitie van de NGF. Mijn eerste ervaring met “serieus” golf. Ik ben benieuwd of ook in die situatie mijn handicap gespeeld kan worden.

 

Succes Chris! We houden je golfcarrière in de gaten en geniet van je welverdiende pensioen!