2024 - Heren 4 18 holes (zondag)

Zondag 14 april

1e wedstrijddag op de 'buurbaan' Westerpark

Leeuwenbergh 5 - Bentwoud 4

15 - 7

Deze zonovergoten zondag was het eindelijk zo ver; Bentwoud Heren 4 mocht voor het eerst de weide in, nadat de poule vorige week eerst neerstreek op Bentwoud en wijzelf niet in actie kwamen. De 'Arena' voor vandaag was de bij velen welbekende 'buurbaan'  Westerpark. Op basis van de uitslagen van week 1 konden we onze borst natmaken, want onze tegenstander -  Leeuwenbergh 5 - veegde op Bentwoud de vloer aan met hun tegenstander (20-2). 'Gewoon lekker spelen, Handicaps zeggen helemaal niks in matchplay', was het veelgehoorde devies, maar zo op de eerste tee bleken de zenuwen met wisselend succes onder controle. Jerry leek een prachtige afslag te hebben, maar na druk handgebaren van de spotters op de heuvel van hole 10 - onze starthole - werd hij teruggeroepen om een provisional te slaan, aangezien zijn eerste bal op miraculeuze wijze via een van de vele aanwezige bomen out-of-bounds eindigde. Domper.

Terwijl de gastheren van Westerpark na het laatste teeshot het terras opzochten voor een welverdiend drankje, gingen de 6 flights in de baan de strijd aan. 'Frontman'  Ron had zijn zaakjes tijdens de 9 holes van zijn single gelukkig prima voor elkaar en kwam met een ruime overwinning (6-2) bij het clubhuis aan. Helaas gold dat niet voor de vier opvolgende flights, die allen verloren gingen, al was het bij Bart tot het laatst nog spannend (4-3). Ook voor competitie-debutant Rutger zag het er na vier holes bijzonder somber uit: 3 down tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Gelukkig wordt golf niet op papier gespeeld, maar op gras. Met bunkers, water en witte paaltjes waar je niet buiten moet slaan. Van de laatste 5 holes won Rutger er - mede doordat zijn tegenstander kennelijk zo naar een drankje op de turn hunkerde dat hij zijn bal op hole 18 het terras van hole 19 op sloeg (en dat is dus out of bounds) - 4, waarmee een geiljkspel uit het vuur werd gesleept. De bonuspunten voor gewonnen holes gingen naar Leeuwenbergh, waarmee de tussenstand halverwege 11-3 was.

Daar waar de eerste 9 holes eigenlijk vrij vlotjes gelopen werden, werden de tweede 9 met de greensomes geteisterd door de nodige opstoppingen. Dit nam zelfs zulke ernstige vormen aan, dat op de een-na-laatste hole alle drie de flights de gelegenheid kregen om de stand van zaken door te nemen. Rutger & Jimmy en Ron & Johan keken tegen een 2 down achterstand aan. Jerry & Bart stonden er beter voor met 2 up. Nog alles om voor te spelen op de laatste twee holes voor alle duo's dus. Die spanning liet zich zien bij de teeshots van beide teams, want rechtdoor gingen er niet velen, maar het eindresultaat mocht er zijn: Jerry en Bart behielden hun voorsprong, terwijl Ron & Johan de laatste twee holes winnend wisten af te sluiten, waarmee een puntendeling werd behaald. Alleen voor Rutger en Jimmy bleek de tegenstand uiteindelijk toch te groot. Ook de bonuspunten voor gewonnen holes werden gedeeld tussen Bentwoud en Leeuwenbergh. Eindstand greensomes: 4-4.

Voor de niet zo snelle rekenaars: daarmee ging de wedstrijd voor Bentwoud helaas met 15-7 verloren, maar heerste na afloop toch het gevoel dat wij goed weerstand hebben kunnen bieden tegen een sterke tegenstander. Dit gevoel werd op het zonnige terras ook gevierd met een lekker borrelplankje en een aantal welverdiende drankjes. Volgende week gaan we op bezoek bij Leewenbergh en binden we met Rozenstein de strijd aan om onze eerste winst binnen te slepen!

 

 

 

Zondag 21 april

2e wedstrijddag op Leeuwenbergh

Rozenstein 3 - Bentwoud 4

11 - 11

'Geduld is een schone zaak'

Verstopt tussen snelwegen, industrieterreinen en een pretpark troffen we deze week de Haagse golfbaan Leeuwenbergh aan. Tegenstander van vandaag was Rozenstein. Op de start-tee kregen we te horen dat er door de baan nog geplaatst moest worden en werd al benadrukt dat we het tempo er een beetje in moesten proberen te houden.

Daar was op zich al niet heel veel motivatie voor nodig, gezien de late starttijd (eerste flight 13:04) en een bepaalde voetbalwedstrijd die om 18:00 begon die velen toch wel wilden zien.

Rozenstein leek echter niet bijzonder veel interesse in een vlotte doorloop te hebben. Zo was er een speler die alle plattegronden van de holes op A4 had afgedrukt en uitvoerig raadpleegde voordat hij aan zijn set-up routine begon, waarbij in ieder geval telkens minstens 5 keer gekeken moest worden of de vlag er nog stond en minstens evenzovele oefenswings werden gemaakt. Het zoeken naar de in de bossen in geshankte bal ging vervolgens ook niet altijd even rap.

 

Hoe dan ook: team Bentwoud probeerde zich door deze fratsen niet al te veel van de wijs te laten brengen, wat leidde tot een aantal spannende singles die vrijwel allemaal tot het einde van de eerste 9 holes nog om de punten gingen. Een verkeerd gespeelde bal door de een, een korte gemiste putt van een ander. Uiteindelijk viel het allemaal net niet de kant van Bentwoud op: 1 winstpartij (Johan), 2 gelijkspelletjes (Ron en Bart) en helaas 3 verliespartijen. Bonuspunten voor gewonnen holes gingen dan ook naar Rozenstein.

Tussenstand op de turn: Rozenstein 10, Bentwoud 4.

 

Na een Snickertje en een Iso-lemon ging de strijd verder met de greensomes. Als we daar net als vorige week zouden stralen, was er nog een kleine kans op winst, maar dan moesten wel alle 8 punten binnengehaald worden! De eerste greensome (Ron & Johan) had er goed de vaart in om de doelstelling van voor het voetbal binnen zijn te behalen en stapten uiteindelijk met een 4-4 gelijkspel het clubhuis in. Maar dan… wachten, wachten wachten. Pas 45 minuten later kwam de tweede greensome binnen. Waar Bentwoud bij het zien van de aanrollende zwarte wolken en hoosbuien dacht ‘Tempoooo!’, dacht Rozenstein kennelijk ‘Ha lekker, gratis douche!’ en werd het tempo vakkundig laag gehouden. De sportieve wraak van Bentwoud voor dit geintje was echter zoet; zowel Bart & Jerry (5-3) als Jimmy & Rutger (4-3, mede door een scherpe Jimmy opgemerkte fout van Rozenstein waar dezelfde speler twee keer achter elkaar putte, die hen een hole koste) wonnen hun greensome en haalden daarmee de bonuspunten voor gewonnen holes binnen, waarmee de greensomes eindigden met een 7-1 overwinning van Bentwoud. Een punt te weinig voor de overwinning, maar het 11-11 gelijkspel voelde ook wel lekker!

 

Op hole 19 had Rozenstein het tempo ineens te pakken en waren zij allemaal al vertrokken voordat de laatste flight van de andere poulewedstrijd binnen was. Kennelijk is het motto daar ‘slow play, but quickly away’.

 

Onder het genot van het na enige aandrang bij Leeuwenbergh gekregen bittergarnituur en wat 0.nulletjes en niet-nulletjes zag de rest de mooiste club van Nederland een beker pakken, waarna we allen weer moe maar voldaan huiswaarts keerden.

Volgende week hervat de competitie op de Rijswijkse en vegen we – na één verliespartij en één gelijkspel - hopelijk de golfbaan aan met onze tegenstander Westerpark. Die winst verdienen we inmiddels wel.

 

Zondag 28 april

3e wedstrijddag op Rijswijkse

Bentwoud 4 - Westerpark

10 - 12

'Oranje Boven'

De vroege ochtend na Koningsdag stonden we dit keer nog niet allen even stevig in onze golfschoenen op de starthole van de Rijswijkse. De omstandigheden waren onstuimig te noemen, met een flinke bries die je op momenten aan het wankelen bracht. Tegenstander van vandaag was Westerpark, een tegenstander waartegen we het voornemen hadden om de stijgende lijn van afgelopen week voort te zetten. Qua sterkte moest er een resultaat behaald kunnen worden.

 

Wie er niet bij was, was Ron, die voor zaken aan de andere kant van de aardbol verbleef, maar die ons in de whatsappgroep wel steunde. Zijn vervanger was Per, die vorig jaar nog deel uitmaakte van het team, maar dit jaar even overslaat. Wel fijn dat hij vandaag het gevallen gat wilde opvullen en dat deed hij met verve! Als enige wist hij zijn single dik te winnen (6-2, met nog een uitgelezen kans op 7-2 die niet verzilverd werd). Dat de niveauverschillen klein waren bleek wel uit de overige uitslagen. Van de andere 5 flights werden er drie geljkgespeeld en gingen er twee verloren.

 

Tussenstand op de turn: 9-5. Op de turn deze week iets nieuws: een broodje kroket in plaats van een Snicker of een Mars. Lekker!

 

Terwijl de wind nog maar eens wat harder ging blazen en de donkere wolken in de verte al opdoemden, vervolgden we de wedstrijd met de greensomes. De golfballen konden 't allemaal niet meer zo goed aan en vielen regelmatig van de tee af, maar dat hield Bentwoud niet tegen om wederom de bovenliggende partij te zijn in de greensomes. Net als alle voorgaande weken wisten we deze wel te winnen, met dank aan de winstpartijen van Bart & Johan (3-1) en Rutger & Per (4-3, waarbij Per dus tijdens zijn invalbeurt de volle bak aan punten binnenhengelde). Jimmy & Jerry wisten hun partij helaas niet te winnen, waardoor het voor de einstand aankwam op de bonuspunten voor de gewonnen holes. Dat blijkt uiteindelijk het verschil te maken, doordat beide teams 8 holes bleken te hebben gewonnen.  De lip-out van een (lange) putt van Rutger op hole 18 blijkt daardoor achteraf extra zuur.

 

Eindstand na 18 holes: 12-10 voor Westerpark. Weer net niet genoeg om de winst te pakken, maar we zijn dichtbij. Volgende week nog een laatste kans tegen de Rijswijkse - dat nu nog puntloos onderaan staat - op Rozenstein, terwijl de race om het kampioenschap daar ook beslist moet gaan worden. Die gaat tussen Westerpark en Leeuwenbergh, dat in hun kenmerkende oranje shirts nu nog bovenaan staan (en wij denken dat het ook ' oranje boven ' wordt, want dat is wel echt het beste team in de poule).

 

Positieve noot van deze week: het ging qua speltempo echt als 'n speer! Ruim binnen de 4,5 uur na afslag weer binnen en eigenlijk nergens heoven wachten. Zoals het hoort!

 

 

Zondag 5 mei

4e wedstrijddag op Rozenstein

Rijswijkse 2 - Bentwoud 4 

6 - 16

'Save the best for last' 

Terwijl er - vermoedelijk wegens festiviteiten in Den Haag rondom Bevrijdingsdag - enkele antieke vliegtuigen door de strakblauwe hemel boven Golfbaan Rozenstein vlogen, maakte Bentwoud Heren 4 de borst nat voor het laatste competitietreffen van dit seizoen. Zou deze laatste ronde - tegen de Rijswijkse - op deze traditionele dag ook voor Bentwoud 4 tot een bevrijding van het juk van verliespartijen en gelijke spelen leiden? Met de strijd om promotie deden wij al even niet meer mee, die ging tussen Westerpark en Leeuwenbergh. Het ontvangende Rozenstein was na het verrassende gelijkspel van vorige week tegen Leeuwenbergh al zeker van de 3e plaats in de poule, maar voor nummer 4 (Bentwoud) en nummer 5 (Rozenstein) stond er nog wel verlossing van de laatste plaats in de poule op het spel.

 

Waar het intro ter lucht door de eerdergenoemde vliegtuigen werd verzorgd, wist mijn - overigens zeer sympathieke - flightgenoot vooral van alles over boten ter zee. Om de drie-eenheid 'land, zee en lucht' te volbrengen, lag mijn focus dan ook op het ter land-deel: de golfbaan. Voor het eerst dit seizoen wist ik mijn single te winnen. En daarin was ik niet de enige! Op de turn bleken ook Ron en Jimmy als winnaars binnengekomen te zijn. Met daarnaast gelijke spelletjes van Bart en Johan en (helaas) een verliespartij van Jerry, stonden we voor het eerst dit seizoen op de turn op een riante voorsprong; 10-4! 

 

Dat betekende dat Bentwoud 4 maar één van de drie greensomes hoefde te winnen om de eindzege van de partij in de wacht te slepen. Dit seizoen waren we daarin nog haast onverslaanbaar gebleken. In de laatste greensome werd snel een voorsprong gepakt, maar door een wat mindere fase in het 2e deel, was het op hole 16 weer 'all-square'. Terwijl Rutger en Jimmy op de tee van hole 17 stonden, hoorden  en zagen  zij in de flight voor hun - die op de green van hole 18 stond , die naast de tee van hole 17 was - de tegenstander juichen alsof de wereldbeker gewonnen was. Een verlies dus van Jerry en Bart? Wat Ron en Johan in de eerste greensome hadden gedaan, was niet in te schatten, maar de angst sloeg bij ons toch wel even toe. We gingen de winst toch niet uit handen geven?

 

Rutger & Jimmy waren in ieder geval even van slag, want hole 17 ging prompt verloren (mede door een wereldbal van de tegenstander, vanuit de modderige rough, onder bomen door, tot 1,5 meter van de pin), waardoor zij op 1 down kwamen in het zicht van de haven, waardoor winst er in deze partij niet meer inzat. Door een geweldige bal van Jimmy - en een beduidend mindere slag van de tegenstander - wisten Rutger & Jimmy hole 18 nog naar zich toe te trekken, waardoor een punt in ieder geval uit het vuur gesleept werd en een gelijkspel in ieder geval gegarandeerd was. Maar wat hadden de andere flights nou gedaan? 

 

Uiteindelijk bleek het gejuich op hole 18 in de flight van Jerry en Bart slechts gejuich om een gelijkspel geweest te zijn, doordat de heren van de Rijswijkse een birdie scoorden met een putt van buiten de green (terwijl Bentwoud op een tap-in par lag), en beter nog: Ron & Johan zaten al lang en breed op het terras te genieten van een drankje na een overwinning in hun greensome, waarmee de dagwinst al zeker gesteld was, maar dat bericht had zich nog niet via rooksignalen van de sigaar die de heren hadden opgestoken verspreid. Alle stress in de flights erachter was dus voor niks!

 

Daarmee bleek de einstand voor de dag maar liefst een 16-6 overwinning voor Bentwoud te zijn! Dik verdiend en eigenlijk veel te laat in het seizoen. Alleen de eerste wedstrijd tegen Leeuwenbergh ging ruim verloren, maar met een gelijkspel tegen Rozenstein, een nipt 12-10 verlies tegen Westerpark en een ruime overwinning tegen de Rijswijkse, hebben we 't eigenlijk prima gedaan en hadden we ook zomaar kunnen strijden om plek 2 of 3 in de poule. Alleen Leeuwenbergh, dat vandaag in een rechtstreeks duel met Westerpark om de titel streed en die strijd won met dezelfde cijfers als Bentwoud (16-6), stak er echt met kop en schouders bovenuit.

 

Het seizoen werd afgesloten met de gebruikelijke borrel op het zonnige terras (het bonnetje dat Bentwoud daarvan ontving wordt door de captain nog even betwist in het VAR overleg dat nog volgt). Er werd zelfs nog even een vrij massale neary competitie gehouden op een hole van de par 3 baan van Rozenstein, die gewonnen werd door een golfer van de Rijswijkse (met Jerry van Bentwoud als 2e). Zo bleken de nummer 4 en 5 in de poule, toch met het precisiewerk beter dan de top 3.

 

Op naar een mooi golfseizoen, de handicaps verlagen en misschien doen we in 2025 dan wel mee om de promotieplek!